Onderwijscafé over Burgerschap

26 maart 2024

Op woensdag 20 maart vond in het MOVARE-huis een onderwijscafé Burgerschap plaats. De kracht van het vormgeven van burgerschap is een opdracht aan ons allemaal en iedereen kan vanuit zijn of haar expertise hier een bijdrage aan leveren. De deelnemers bestonden deze keer niet alleen uit MOVARE-medewerkers, maar er waren ook deelnemers vanuit het omliggende onderwijs, het culturele en het maatschappelijke veld aanwezig.

Daarna nam gastspreker Karim Amghar iedereen mee in het waarom van het burgerschapsonderwijs. Het inrichten van het burgerschapsonderwijs en hierin de juiste keuzes maken, afhankelijk van de diversiteit van je leerlingpopulatie, is belangrijk om invloed uit te oefenen op kansenongelijkheid. Voor nu maar ook voor later in de maatschappij. Volgens Karim ligt de kracht om hier invloed op uit te oefenen zeker bij de professionals in het onderwijsveld.

Gastspreker Daniëlle Andriën sloot hier met haar verhaal op aan door het waarom, maar ook de wet, te vertalen naar de praktische voorbeelden. Conclusie was dat we het soms niet te moeilijk moeten maken voor onszelf: burgerschap presenteert zich namelijk in veel dingen die gewoon al op school gebeuren. Je moet er alleen ‘even bewust van worden’.

Als laatste werden er groepsgesprekken gevoerd aan de hand van een spel waarin inzichten 🙌🏻, gedachtes 💭 en ideeën 💡 uitgewisseld werden tussen álle deelnemers, waarmee we samen die burgerschapsrugzak van ál onze kinderen kunnen vullen 🧒🏼👧🏾👦🏻👧🏼🧒.

Meer nieuws

Kom je werken bij MOVARE? Werken bij
We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers! Neem gerust een kijkje bij onze openstaande vacatures. Vacatures

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details