Huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode

De meldcode Kindermishandeling is een wettelijk verplicht stappenplan dat professionals helpt bij het signaleren en melden van vermoedens van kindermishandeling. De meldcode bestaat uit de volgende stappen:  

  • In kaart brengen van de situatie: Signalen, risico- en beschermende factoren identificeren. 
  • Overleggen: Bespreken met een collega i.c. de IB-er en aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld en kindermishandeling van school 
  • Gesprek: een gesprek aangaan met de ouders 
  • Wegen van geweld: de ernst van de situatie inschatten en bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen.

Lees hier de meldcode.

Handle with Care

Alle scholen van MOVARE werken samen met politie, Veilig Thuis, Bureau Leren en Doorstromen Parkstad (voorheen Bureau Voortijdig Schoolverlaten Parkstad, VSV) en gemeente in verband met Handle with Care. Handle with Care is een initiatief om kinderen, die thuis betrokken zijn bij huiselijk geweld, snel te steunen om zo korte en lange termijneffecten van huiselijk geweld tegen te gaan.

School is voor veel kinderen een veilige plek en leerkrachten zijn in staat om gepaste steun te bieden, maar dan moeten ze wel weten dat er thuis iets speelt. Soms is het geweld zo ernstig dat politie erbij te pas komt. Kinderen voelen zich onveilig door het geweld thuis en zijn ook op andere plekken op hun hoede. Deze stress laten zij niet achter bij het schoolhek en nemen ze mee de klas in. Vaak weet niemand hier iets van en krijgen ze niet de steun, die ze nodig hebben. Zonder steun komen deze kinderen niet aan leren toe en er kunnen op latere leeftijd ernstige problemen ontstaan bijvoorbeeld depressiviteit, verslaving of gewelddadig worden.  

De werkwijze van Handle with Care is simpel. Wanneer de politie aan de deur komt vanwege een melding van huiselijk geweld of kindermishandeling in een gezin met kinderen, wordt er melding gedaan bij Veilig Thuis. Veilig Thuis zendt de melding door naar Bureau Leren en Doorstromen, aangezien zij weten op welke school het kind zit. Bureau Leren en Doorstromen stuurt een signaal naar de betreffende school. In dit signaal wordt alleen de naam en geboortenaam van het kind genoemd, geen verdere informatie. Zodat de leerkracht weet dat dit kind steun kan gebruiken. Deze steun is afhankelijk van de behoefte van het kind. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit extra aandacht, ruimte voor rust, extra tijd voor een toets etc. Het feit dat er aandacht en erkenning voor het kind is, is vaak voldoende om de veerkracht van het kind te versterken en zo de gevolgen van het geweld te verminderen. 

Meer info: lees hier

Kom je werken bij MOVARE? Werken bij
We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers! Neem gerust een kijkje bij onze openstaande vacatures. Vacatures

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details