Achtergrond header

Uniek uitwisselingsprogramma SpaceBuzz en STEAM Limburg gestart

Afgelopen dinsdag is een uniek internationaal uitwisselingsprogramma van SpaceBuzz en STEAM-Limburg met Duitse en Nederlandse schoolkinderen gestart. Het doel ervan is om scholieren in de Nederlands-Duitse grensstreek gezamenlijk‘ambassadeurs van de aarde’ te maken. Het educatieprogramma SpaceBuzz, mede opgericht door astronaut André Kuipers, heeft als doel om kinderen  bewust te maken van de noodzaak goed voor de aarde te zorgen. Hiervoor is een innovatief onderwijsconcept ontwikkeld waarin ervaringsgericht leren in de klas wordt gecombineerd met een bijna levensechte ruimtereis in een raketvoertuig die is voorzien van vooruitstrevende virtual reality (VR)-technologie. De SpaceBuzz kwam langs bij basisschool De Opstap / Basisschool de Trampoline (Brunssum). 

Een leerervaring met impact

De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste 4D VR-technologie. Leerlingen worden als bemanningsleden in de klas voorbereid op hun ‘ruimtereis’ waarin ze met commandant André Kuipers de aarde zien door de ogen van een astronaut. Van de lancering tot de spectaculaire landing, een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht. De virtuele ruimtereis is het hoogtepunt van een experiential learning programma met tal van andere activiteiten. Inmiddels telt SpaceBuzz meer dan vijfentwintig duizend ‘ambassadeurs’. VR biedt hen een blijvende indruk en een inspirerende manier om te leren over de ruimte, de aarde, duurzaamheid en technologie.

Unieke samenwerking in Nederlands-Duitse grensstreek

André Kuipers juicht de samenwerking toe. ‘Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar is de grote schoonheid, maar ook kwetsbaarheid van onze planeet. Wereldwijde uitdagingen waar we voor staan, kunnen we alleen samen oplossen’.

De uitwisseling is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen STEAM Limburg en SpaceBuzz. Hierdoor kunnen niet alleen schoolkinderen in de regio Limburg deelnemen maar ook kinderen in de Duitse grensstreek zodat ze gezamenlijk ambassadeurs van planeet aarde kunnen worden. Het samenwerkingsprogramma is medegefinancierd door de Europese Unie. 

 

Uniek uitwisselingsprogramma SpaceBuzz en STEAM Limburg gestart

Geïnteresseerd in MOVARE?

Neem contact op