Achtergrond header

Drukbezochte kick-off bijeenkomst van “Meer Harmonie in de Samenleving”

De pilot 'Meer Harmonie in de Samenleving', muziekonderwijs op school door een vakdocent, is al van start, maar gisteren vond de officiële kick-off bijeenkomst plaats. Meer Harmonie in de Samenleving maakt structureel, kwalitatief en goed muziekonderwijs mogelijk voor 11 scholen in Kerkrade, Brunssum en Landgraaf, met circa 3000 leerlingen. 

Tijdens de feestelijke kick-off bijeenkomst bij het SMK in Kerkrade werden de aanwezigen uit het politieke, culturele, maatschappelijke en onderwijskundige veld geïnformeerd over de inhoudelijke uitgangspunten van het initiatief. Aan het woord waren sprekers Alex Schiffelers, wethouder in Landgraaf, Guido Dieteren, orkestleider, en Bart Alofs, bovenschools projectleider muziekonderwijs.

"Geef kinderen de kans om ondergedompeld te worden in muziek en van muziek te genieten", zei Alex Schiffelers. "Het gros van de kinderen in onze regio heeft niet het geluk om muziekonderwijs vanzelfsprekend te vinden. Het is de moeite waard om daarin te investeren." Schiffelers ziet het ook als een kans om preventief ervoor te zorgen dat kinderen op een positieve manier opgroeien. Aan de achterkant levert muziekonderwijs maatschappelijke winst op, zo vertelde hij.  

Ambassadeur van 'Meer Harmonie in de Samenleving' en orkestleider Guido Dieteren vindt dat elk kind de kans moet krijgen om van cultuur te proeven. "Anders krijg je een schermcultuur, vervlakking, terwijl je juist moet leren om samen te werken. Door samen muziek te maken, leer je harmonieus met elkaar om te gaan." Zo bereik je een balans tussen lichaam, hoofd en geest. En dat is volgens hem belangrijk in de huidige maatschappij, waar mensen constant gemonitord en afgerekend worden op hun cognitieve prestaties en gehaalde targets. "Dan werk je voornamelijk met je linkerhersenhelft. Met muziek prikkel je de rechterhelft, waar creativiteit ontstaat die je hersenen uiteindelijk beter laten samenwerken en je slimmer maken." 

"We willen kinderen laten excelleren", vertelde Bart Alofs. "Waarbij we gaan kijken wat het effect is op de andere vakgebieden als hersenen gestimuleerd worden door muziekonderwijs. In de komende tijd zullen de resultaten van het muziekonderwijs op de scholen zorgvuldig gemeten en gemonitord worden." 

Interesse of meer informatie over dit project? Stuur dan een mailtje naar projectleider Bart Alofs, e-mail: bart.alofs@movare.nl. 

Drukbezochte kick-off bijeenkomst van “Meer Harmonie in de Samenleving”

Geïnteresseerd in MOVARE?

Neem contact op