Achtergrond header

MOVARE-nieuwsbrief voor medewerkers, nummer 4 schooljaar 2022-2023

Belangrijke data

In het onderstaande overzicht vind je de data van events en onderwijscafés, die dit schooljaar plaatsvinden. Het schema wordt nog verder aangevuld. 

 Datum

 Tijd                           

  Bijeenkomst - onderwerp

 (Gast)spreker(s)/ trainer(s)
 5 oktober 2022  13.30 uur tot 16.00 uur  Onderwijscafé over concept ‘Teach like a Champion 3.0’ van Doug Lemov’
⇒ Meld je hier aan om live aanwezig te zijn in het MOVARE-huis;
⇒ Meld je hier aan om digitaal aanwezig te zijn. 

 CED-groep

 2 november 2022  13.00 uur tot 20.00 uur

 Training 'Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie'
⇒ Meld je hier aan om deel te nemen aan de training (max. 12 deelnemers);
⇒ Locatie: bs. Steltloper in Kerkrade.

 Agressietrainers
 trainer: Bas van der Steen
 9 november 2022  14.00 uur tot 17.00 uur  Training ‘(on)Opvallend gedrag… en nu?’
⇒ Locatie: MOVARE-huis
⇒ Meld je hier aan voor de training.  
 Rachelle Prick
 14 t/m 18 november 2022  hele week

 Week van het werkgeluk: MOVARE aan de slag met vitaliteit 

 
 17 november 2022   hele dag  Dag van je Loopbaan
 
 25 januari 2023  ’s middags
 (tijdstip volgt)
 Onderwijscafé ‘kinderpsychiatrische problematieken in de klas’  Giel Vaessen 
  31 mei 2023  ’s middags
 (tijdstip volgt)
 Onderwijscafé  Ouderbetrokkenheid  Peter de Vries
 
 


Laatste kans: Meld je nu nog aan voor het onderwijscafé Teach like a Champion 3.0!We hebben er lang naar uitgekeken, maar op woensdagmiddag 5 oktober is het echt zover: de CED-groep verzorgt een onderwijscafé over het pedagogisch-didactisch handelen van Teach Like a Champion 3.0. Je leert als leraar, onderwijsassistent, leraarondersteuner, intern begeleider of directeur het concept verder kennen en je leert technieken die de leerlingen in jouw klas en op jouw school kunnen helpen excelleren. Je kunt je nog tot aanstaande vrijdag aanmelden!

 Ga je voor de live beleving in het MOVARE-huis? Klik dan hier.

 Wil je graag online deelnemen via een live-sessie in Teams? Klik dan hier
 

Voor MR-en: uitnodiging thema-avond GMROp dinsdag 22 november aanstaande organiseert de GMR de eerste thema-avond van dit schooljaar. Alle MR-en zijn van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst, die plaatsvindt in het MOVARE-huis in Landgraaf. De thema-avond staat in het teken van scholing. Er is mogelijkheid tot scholing voor beginners en gevorderden. Daarnaast krijgen de MR-en een update over de voorbereiding voor het inspectietoezicht in januari 2023 i.r.t. het nieuwe strategisch beleidsplan. In de uitnodigingsbrief van de GMR vind je meer informatie over het programma van de thema-avond en de wijze van aanmelden. Ben jij erbij? De GMR kijkt er alvast naar uit jullie te mogen begroeten!
 

Week van het werkgeluk: MOVARE aan de slag met vitaliteitWat is er fijner dan het hebben van voldoende energie? Wanneer je goed in je energie zit, kom je moeiteloos de dag door. In een tijd van snelle technologische verandering, prestatiedruk en onzekerheden in de wereld, kan jouw energie wel eens onder druk komen te staan. Daarnaast is het hebben van voldoende energie voor iedereen anders. Maar wat kun je doen om goed of nog beter in je energie te zitten? Van goed naar geweldig, zowel in je werk als privé.

Om daarachter te komen gaan we vanaf 14 november een week lang aan de slag met verschillende aspecten van vitaliteit. We gaan je voorzien van inspiratie, praktische tips en handvatten die je enerzijds kunnen helpen om duurzaam en productief je werk te kunnen doen, en anderzijds ervoor zorgen dat je ook nog voldoende energie overhoudt om een leuke papa, mama, partner, vriend, vriendin, opa of oma te kunnen zijn.

Aan de slag met vitaliteit!
Vanaf 14 november starten we met MOVARE aan de slag met vitaliteit waarin we drie onderwerpen centraal stellen. Drie onderwerpen die bijdragen aan jouw energie:

  • Creëer je eigen werkgeluk
  • Duurzame gedragsverandering
  • Een gezonde werk-privé balans

Het programma bestaat uit een combinatie van interactieve live momenten met specialisten, EnergyBoosters (e-learnings) die je zintuigen laten prikkelen, en toegang tot een Academy vol met inspiratie en kennis over de onderwerpen. 

Een periode vol inspiratie, praktische tips en handvatten! Haal er vooral uit wat er voor jou inzit. Doe je mee? Maak dan een account aan in het EnergyPlatform. Dit kan op je laptop door op onderstaande link te klikken of de onderstaande QR-code met je telefoon te scannen en de app te downloaden.Account aanmaken in het EnergyPlatform
Je kunt op twee manieren een account aanmaken:

 Via een internetbrowser. Open het EnergyPlatform via deze link.
 Via de telefoon. Download dan de EnergyPlatform app. Dit gaat als volgt:

  1. Download de app EnergyPlatform (MyEP) gratis in de App Store of Google Play Store.

  2. Klik op ‘Type code’ en voer de volgende code in: 91150 OF scan de QR-code.

  3. Voer je werk e-mailadres in. Je ontvangt direct een verificatiecode in je inbox.

  4. Voer deze verificatiecode in in de app EnergyPlatform

  5. Gefeliciteerd! Je hebt nu toegang tot de online omgeving. 


Sociale veiligheid binnen jouw onderwijs en tip: Week tegen Pesten 2022

#Onderwijskwaliteit #Socialecompetenties #Schoolklimaat #VeiligheidGoed leren en prettig werken. Dat lukt alleen als het veilig is op school. Het is erg belangrijk en een wettelijke plicht om sociale veiligheid in het vizier te hebben, zelfs als het lijkt dat er niks aan de hand is. Je kunt op allerlei manieren werken aan sociale veiligheid: je kunt bijvoorbeeld gericht aandacht hebben voor het onderwerp pesten zoals deze week (lees hier meer over de Week tegen Pesten 2022), je kunt lessen aanbieden over sociale vaardigheden en weerbaarheid, vrije spelsituaties inplannen waarin leerlingen kunnen ‘oefenen’, een sociogram in ParnasSys maken in je klas om sociale relaties inzichtelijk te krijgen (meer informatie hoe je dat in ParnasSys doet, neem contact op met Janine Deckers), mediawijsheid stimuleren, ouderbetrokkenheid verhogen of bijvoorbeeld expliciet werken aan burgerschapsvorming. Meestal kies je zo’n interventies niet alleen in jouw klas, maar doe je dat in een bouw of zelfs met de gehele school. Het is belangrijk om een visie te hebben en de waarden van je school gezamenlijk uit te dragen en zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met een schoolbrede aanpak zoals SW-PBS of GroepsDynamischOnderwijs of Vreedzame school.

Contactpersoon: Janine Deckers. E-mail: janine.deckers@movare.nl

 

Welbevinden en vitaliteit: stoppen met roken?!

Aandacht voor een gezonde leefstijl, vitaliteit en welbevinden. Dat vindt MOVARE als werkgever belangrijk. Daarom willen wij graag de landelijke actie Stoptober onder de aandacht van onze medewerkers brengen. Tijdens Stoptober stop je in de maand oktober 28 dagen met roken. Stoppen met roken heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn. Dat geldt ook voor de vitaliteit! Medewerkers die niet roken, voelen zich fitter en zijn minder vaak ziek. Genoeg redenen dus om als MOVARE het stoppen met roken te stimuleren én ondersteunen. Zie voor meer informatie: https://www.mijnbedrijfszorg.nl/leefstijl/telefonische-coaching-stoppen-met-roken.

Contactpersoon: Marina de Man, e-mail: marina.deman@movare.nl

 

Praktijkkaarten Formatief Handelen

Binnen het onderzoeksproject ‘Formatief handelen in het basisonderwijs’ heeft een groep MOVARE-leerkrachten, in samenwerking met Trudie Schils en Lars Goertzen, middels co-creatie gewerkt aan een programma van formatieve lesactiviteiten bestaande uit 13 praktijkgerichte (dubbelzijdige) kaarten om formatief handelen te integreren in de dagelijkse lespraktijk. 

Wil je zelf ook aan de slag met de praktijkkaarten in je klas? Stuur een email naar: lars.goertzen@movare.nl met vermelding van de groep waarin je werkzaam bent, het brinnummer van de school waar je werkzaam bent, en het aantal jaren onderwijservaring. Wil een collega ook hiermee aan de slag? Verzoek hem of haar om ook een e-mail naar Lars te sturen. Dit i.v.m. het onderzoek dat hij doet naar de effectiviteit van de praktijkkaarten.

Contactpersoon: Lars Goertzen, e-mail: lars.goertzen@movare.nl
 

Scholingsaanbod Adelante 2022-2023Graag delen wij het scholingsaanbod 2022-2023 van Adelante met jou. De scholingen vinden plaats op woensdagmiddagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Het scholingsaanbod kun je HIER downloaden. Vergeet niet om ook de praktische informatie te lezen.


TIP: TECHDATE op 1 oktober aanstaande

Op zaterdag 1 oktober vindt van 10.00 uur tot 15.00 uur de eerste TECHDATE plaats: een samenwerking tussen meerdere partijen (waaronder STEAM LIMBURG) met als doel leerlingen te enthousiasmeren voor techniek. Denk hierbij aan autotechniek, elektrotechniek, 3D-printing en... de Spacebuzz die jou door middel van virtual reality meeneemt op een bijzondere ruimtereis. De Techdate vindt plaats op het Techniek College Parkstad Limburg, Schandelermolenweg 21, Heerlen. Toegang is gratis!


Bs. De Ganzerik vierde Prinsjesdag

Vorige week dinsdag lag de rode loper uit op het schoolplein van basisschool De Ganzerik in Heerlerheide. Ook stond er een troon klaar en zwaaiden de kinderen met vrolijke vlaggetjes. Als initiatief vanuit de werkgroep burgerschap vierde de hele school Prinsjesdag. Alle kinderen hadden een mooie hoed meegenomen, waaronder veel zelfgemaakte creaties.Directrice juf Chantal las de troonrede van De Ganzerik voor met daarin de belangrijkste gebeurtenissen van dit schooljaar. Ook wethouder Jordy Clemens van de gemeente Heerlen was erbij. Hij heeft de speerpunten van de gemeente met betrekking tot onderwijs gedeeld en een bezoek gebracht aan de groepen 7 en 8. Daarnaast heeft Jaleesa, lid van de leerlingenraad, uitgelegd waar de leerlingenraad dit jaar over gaat vergaderen. Als afsluiting werd het schoollied gezongen door alle kinderen, juffen en meesters. Het was een heel feest!
 

MOVARE-collega's samen aan de start bij de Viva La Vida Run

Afgelopen zondag verschenen deze sportieve collega's samen aan de start van de derde editie van de Viva la Vida Run in Kerkrade. Mooi om te zien dat onze paarse kleur ook bij dit hardloopevenement was vertegenwoordigd. Dank voor jullie deelname!

⇒ Heb je ook onze social media post over de Parelloop in Brunssum gezien? Ook bij die run was ons hardloopteam namelijk van de partij. Check onze socials!