Achtergrond header

MOVARE-nieuwsbrief voor medewerkers, nummer 30 schooljaar 2021-2022

Belangrijke dataOnderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende (online) bijeenkomst voor meer informatie of om je aan te melden! 

 Datum

 Tijd                           

  Bijeenkomst - onderwerp

 Gastsprekers/ trainer
25-05-2022  13.30 uur tot 15.30 uur  Onderwijscafé (fysiek)
 Vitaliteit en welbevinden
 Meld je aan via deze link
 Gastspreker Erben Wennemars, voormalig topsporter/topschaatser
 06-07-2022  13.30 uur tot 15.30 uur  Onderwijscafé (online)
 Ouderbetrokkenheid
 


 

REMINDER: Meld je aan voor het onderwijscafé Vitaliteit met Erben Wennemars!

Zoals eerder aangekondigd, hebben wij Erben Wennemars weten te strikken voor het onderwijscafé over vitaliteit op 25 mei 2022! Ben jij er ook bij? Het onderwijscafé vindt zowel online als op locatie (MOVARE-huis) plaats en duurt van 14:00 uur tot 15:30 uur. Voormalig topschaatser Erben Wennemars geeft met een link naar de (top)sport invulling aan het onderwerp vitaliteit. Hierbij geeft hij op inspirerende wijze aan hoe doelen, energie en drive bij kunnen dragen aan de vitaliteit van de medewerkers.

Over Erben Wennemars 
Erben Wennemars is zonder twijfel de meest enthousiaste schaatser die Nederland heeft gekend. Hij wordt in zijn imposante schaatscarrière twee keer wereldkampioen sprint en pakte brons op de Olympische Spelen van Turijn. Erben zet zich tegenwoordig met evenveel enthousiasme in voor het Jeugdsportfonds. Daarnaast is hij adviseur op sportmarketing-gebied, trainer en coach voor jong schaatstalent, columnist voor het AD, analyticus bij de NOS, radiopresentator voor de Nieuws BV, veelvuldig deelnemer aan hardloopevenementen en motiverend spreker voor bijna elk soort publiek.

Doel van het onderwijscafé Vitaliteit
Het nadrukkelijk aandacht besteden aan de vitaliteit en het welbevinden van onze medewerkers. MOVARE wil meer inzetten op preventie en een aanpak ontwikkelen ten aanzien van vitaliteit. Hiervoor zullen gezondheid bevorderende interventies worden ontwikkeld. Het onderwijscafé gericht op vitaliteit is hier onderdeel van.

Meld je nu aan! 
Inschrijven kan nu via deze LINK. De eerste 50 inschrijvers kunnen er fysiek bij zijn, daarna is de deelname via Teams. Liever erbij zijn via Teams? Stuur dan een mail naar Sabine Habets (sabine.habets@movare.nl) met dit verzoek.
 

Onderzoek ‘Sociaal kapitaal krachtig bestuur’Bestuurders in het primair onderwijs werken aan onderwijskwaliteit voor alle leerlingen op hun scholen. Zij zijn hierbij afhankelijk van goede communicatie en interactie met en tussen medewerkers uit alle lagen van de organisatie en goede connecties met externe partijen. Onderzoekers van de Universiteit Twente en Rijksuniversiteit Groningen zijn samen met vier schoolbesturen op zoek gegaan naar hoe het beste gewerkt kan worden aan de verbetering van dergelijke kenmerken van het sociaal kapitaal. De onderzoekers werken de nieuw verkregen inzichten uit in een actiegericht bestuurlijk zelfevaluatie-instrument.
Het College van Bestuur van MOVARE is een van de schoolbesturen, die meewerken aan het onderzoek. Lees HIER de vakpublicatie over het onderzoek, dat in het aprilnummer van Basisschoolmanagement is verschenen.
 

Update loopbaanontwikkeling t/m 20 mei: de sollicitatiegesprekken worden gevoerd en er wordt een kandidaat gekozen.
 23 mei t/m 25 mei: kandidaten die niet geselecteerd worden, ontvangen een telefonische afwijzing.


CAO PO 2022 - nieuwe salarissenZoals bekend, hebben de sociale partners als uitvloeisel van het regeerakkoord van het kabinet Rutte IV, op 22 april 2022 een onderhandelaarsakkoord gesloten over een CAO PO voor de periode 1 januari tot en met 31 mei 2022. Onderdeel van dit akkoord is een aanpassing van de salarissen. Aangezien de achterban van de sociale partners tot 15 mei 2022 de tijd heeft om zich over dit onderhandelaarsakkoord uit te laten, is het niet mogelijk om al in de maand mei de salarissen aan te passen. Na instemming van de (achterban van de) sociale partners met het onderhandelaarsakkoord zullen de salarissen zo spoedig mogelijk aangepast worden.

Contactpersoon: Thei Iding, e-mail: thei.iding@movare.nl
 

Instructieprincipes van Rosenshine

#onderwijskwaliteit #onderwijsprocessen #didactischhandelen #instructieprincipes #Rosenshine #DoorloopjesBarak Rosenshine onderzocht de onderwijspraktijk van de beste leraren en publiceerde in 2010 zijn fameuze tien instructieprincipes. Wie zijn of haar onderwijspraktijk wil verbeteren, doet er goed aan om zich te verdiepen in deze 10 instructieprincipes. In deze afbeelding staan de instructieprincipes bij elkaar in 1 overzicht met korte uitleg. Wanneer is het extra relevant: op het moment dat je aan je leerlingen merkt dat ze de les niet snappen, lesstof slecht onthouden of onvoldoende diepgeworteld begrip hebben. Het kan dan helpen je te verdiepen in de handzame boekjes ‘Doorloopjes’ (versie 1 en 2), ontworpen door Tom Sherrington & Oliver Caviglioli. Alle Doorloopjes vinden hun oorsprong in het onderzoek van Rosenshine en leveren zo een bijdrage aan het geven van goede instructielessen. Wil je de boekjes een keer doorlezen? We hebben bovenschools van beide versies (geel versie 1 en blauw versie 2) een exemplaar in het MOVARE-huis ter inzage beschikbaar. Ook hebben we een boekje over Dubbel Coderen (rood), een handige leerstrategie om beter te onthouden. Wil je een keer langskomen eventueel samen met een collega? Maak dan een afspraak met Janine Deckers. Dan zorgen we dat ze klaar liggen en dat jullie een plekje hebben om het rustig door te nemen.
 

Scholingstraject Formatief handelen in het basisonderwijsWil jij samen met collega’s leren, je onderwijs verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat formatief handelen een onderdeel is van jouw dagelijkse lespraktijk? Het scholingstraject Formatief handelen in het basisonderwijs is bedoeld voor bovenbouwleerkrachten die willen werken aan hun kennis en vaardigheden in FH. Binnen het scholingstraject word je lid van een professionele leergemeenschap en neem je deel aan drie bijeenkomsten (van anderhalf uur) die gericht zijn op het implementeren van formatief handelen in jouw dagelijkse lespraktijk. Het scholingstraject start in het nieuwe schooljaar. De data volgen nog. Wil je meer weten over de opzet van het scholingstraject? Klik dan HIER voor meer informatie.

⇒ Heb je interesse? Meld je dan aan bij Lars Goertzen: lars.goertzen@movare.nl 
 

Workshop Fijne MotoriekOp woensdagmiddag 8 juni a.s. vindt op OBS De Schatkist in Kerkrade een workshop Fijne Motoriek plaats. De workshop wordt verzorgd door Marjon van Sambeek. MOVARE-collega’s die interesse hebben om deel te nemen aan deze workshop, kunnen zich hiervoor aanmelden. Informatie over de workshop en wijze van aanmelden vind je in deze flyer. Kosten voor deelname zijn 95 euro (bij meer dan 8 deelnemers).
 

Inspiratiesessie 'Gezonde School, Gezonde Toekomst'Datum: woensdag 1 juni 2022
Tijdstip: 14.15 uur tot 16.30 uur
Locatie: Auberge de Rousch in Heerlen

Met programma's als Gezonde School, Gezonde Kinderopvang, Jong Leren Eten Limburg, de Gezonde Basisschool van de Toekomst en de JOGG-aanpak werken kinderopvanglocaties en scholen in Zuid-Limburg aan een gezonde jeugd met een gezonde toekomst. Zo zijn bijvoorbeeld 75 van de 180 scholen in het primair onderwijs een Gezonde School en werken ze aan één of meerdere gezondheidsthema's. Doet jouw school al mee?

Inspiratiesessie over gezondheid in en rondom school
Laat je inspireren tijdens de inspiratiesessie op 1 juni a.s. Tijdens deze bijeenkomst vertellen scholen en professionals hoe zij bezig zijn met gezondheid in en rondom hun school, welke knelpunten ze daarbij ervaren en de successen die ze behalen. De inspiratiesessie is tevens de aftrap voor de Maand van de gezonde jeugd. Het programma van de bijeenkomst vind je HIER. Je kunt je tot 24 mei aanmelden via deze link.

Deze leerlingen van OBS De Schatkist vertellen je alvast waarom je zeker moet meedoen! 

Presentatie educatief programma ‘Beleef de Vrijheid’Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten nodigt MOVARE-scholen uit voor de presentatie van het educatieve programma ‘Beleef de Vrijheid’. De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 8 juni a.s. om 19.00 uur in Margraten.
Het educatief en interactief onderwijsprogramma ‘Beleef de Vrijheid’ richt zich op het basis- en voortgezet onderwijs. Het onderwijsprogramma geeft scholen de mogelijkheid om meer inhoud te geven aan geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog. Inhoudelijk is nauw samengewerkt met leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs. De uitnodiging voor de presentatie kun je HIER bekijken. Als je de presentatie wil bijwonen, kun je je aanmelden tot uiterlijk 1 juni a.s.