Achtergrond header

Bestuursjournaal voor medewerkers, nummer 30 schooljaar 2020-2021

Belangrijke data

Onderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende online bijeenkomst om je aan te melden!

 Datum

 Tijd                           

  Bijeenkomst - onderwerp

 Gastsprekers

 14-4-2021

 Start: 16.00 uur

 Agressietraining

 Agressietrainers Nederland

 21-4-2021

 16.00 uur tot 17.00 uur

 De Digitale Economie
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'

 

 22-4-2021

 18.45 uur tot 21.15 uur

 Thema-avond GMR

 
 12-5-2021  16.00 uur tot 17.00 uur  De Digitale Pedagogiek
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'

 

26-5-2021

16.00 uur tot 17.00 uur  Regie nemen
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'
 

 2-6-2021

 13.00 uur tot 15.00 uur

 Onderwijscafé Burgerschap
 (aanmelden is nog niet mogelijk, volgt z.s.m.)

 Prof. Gert Biesta
 (externe spreker)
 10-6-2021  14.00 uur tot 17.00 uur  Het nieuwe paradigma
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'
 

 7-7-2021

 13.15 uur tot 15.00uur

 
 Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs
 

 Marcel Schmeier
 (externe spreker)



Even voorstellen…

In deze rubriek komen collega’s aan het woord die hun talenten op een bepaalde manier benutten of hun kennis willen delen over een bepaald onderwerp. Daarmee zijn ze ‘Zelf aan zet’ in het vormgeven van hun ambities. Deze rubriek biedt collega’s een podium om hun verhaal te doen. In deze editie: Ron van Wessel, intern begeleider op bs. Schinveld.

Beste collega`s,

Ik ben Ron van Wessel, 56 jaar, en werk al geruime tijd bij MOVARE. In het begin als groepsleerkracht op de huidige Caleidoscoop en daarna als intern begeleider. Tegenwoordig werk ik als intern begeleider op basisschool Schinveld. Vanuit deze functie ben je constant op zoek naar: “Hoe kan ik de kinderen en mijn collega`s het beste helpen?” Op het gebied van gedrag hebben wij als school de samenwerking met Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP) (Fontys, 2021) gezocht. Het project: “De pedagoog in het onderwijs” beschrijft doelen waaraan stagiaires van pedagogiek werken. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de Zeven uitgangspunten van Passend Onderwijs (Rijksoverheid, 2020) en bij de profielschets van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO, 2021).

Meer handen in de klas
De stagiaires werken met individuele en groepjes kinderen. Zij geven faalangstreductietrainingen, sociaal emotionele trainingen, cursussen meidenvenijn en onderzoeken pedagogische kwesties. De stagiaires zorgen voor meer handen in de klas, verzorgen de verslaglegging en er vindt een transfer van kennis plaats. Dit alles zorgt voor een werkdrukvermindering en deskundigheidsbevordering van de leerkrachten. Van mijn collega’s krijg ik te horen dat zij heel blij zijn met deze ondersteuning: “Extra handen in de klas, echt nuttig.” en “Voor de begeleiding van de kinderen met gedragsproblemen heb ik vaker geen de tijd. De inzet van de stagiaires zorgt voor een krachtige en deskundige ondersteuning, daarmee ben ik erg blij.” Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de school kinderen en ouders iets extra`s kan bieden.

Verrijking van het onderwijs
Het onderwijsprincipe van FHP is nu veranderd. De eerstejaarsstudenten zijn verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. Naast het werken met individuele en groepjes leerlingen, onderzoeken zij pedagogische kwesties die in ons werkveld spelen. Ook hiermee verrijken zij het onderwijs.

Interesse?
Mocht je als collega of school interesse hebben in hoe de samenwerking met Fontys Hogeschool Pedagogiek eruit ziet, dan kun je mij bereiken via het volgende mailadres: ron.vanwessel@movare.nl .

Vanaf schooljaar 2021/2022 zullen de stages bovenschools gecoördineerd worden. Interesse voor komend schooljaar? Dan graag kenbaar maken aan nicole.strolenberg@movare.nl (P&O adviseur) en cc. marion.kleinen@movare.nl  (coördinator BOIS).

Groeten, Ron
 

Reminder: Tijdpad Loopbaanontwikkeling 2021



Hierbij attenderen wij jullie graag nogmaals op onderstaande tijdspaden omtrent loopbaanontwikkeling 2021.
► 12 t/m 16 april: sollicitatiegesprekken vinden plaats.
► 19 t/m 23 april: Niet geselecteerde kandidaten worden hierover telefonisch bericht.


Update GMR

Thema-avond GMR gaat niet door!
Helaas moeten wij melden dat de thema-avond van 22 april a.s. door het geringe aantal aanmeldingen niet door kan gaan. Graag organiseren wij in het najaar een nieuwe thema-avond.

Bezoeken GMR-MR
Door de huidige omstandigheden zal de GMR de MR-en na de zomervakantie bezoeken. Graag informeren wij jullie t.z.t. op welke wijze deze bezoeken kunnen plaatsvinden.
 

Workshops Baandomein



Graag delen we met jou de workshops/bijeenkomsten die Baandomein in de maand mei organiseert.

- 12 mei: Vitaliteit in organisaties
- 20 mei: LinkedIn voor beginners
- 25 mei: Hoe blijf je werkgelukkig tijdens corona?
- 31 mei: Start je eigen bedrijf
 

Muzieklessen SMK



Nog op zoek naar een leuke invulling van jouw muzieklessen? Kijk dan eens naar het nieuwe lesmateriaal van de SMK: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6, groep 7-8
 

Rubriek Vitaliteit en werkgeluk: wist je dat…? 



Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.  

Inmiddels zijn we al een tijdje op weg langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. De afgelopen weken zijn we meer te weten gekomen over de  ‘Geluksboosters’. Dit zijn tips, trucs, weetjes en technieken waarmee je in relatief weinig tijd zoveel mogelijk grip krijgt op jouw geluk.

Vandaag gaan we het hebben over een makkelijke, snelle én leuke geluksbooster:

de gelukspot

Wist je dat de gelukspot een leuke en effectieve manier is om de aanmaak van de stofjes dopamine en serotonine te stimuleren? Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een lege pot of vaas en kleine briefjes waar je iets op kunt schrijven.

Zo werkt het
► Plaats jouw gelukspot op een plek waar je hem goed ziet, bij voorkeur op een plek waar je de pot meerdere keren per dag ziet staan.
► Schrijf meerdere keren per dag op een briefje een mooi moment van die dag op of iets waar je die dag (extra) dankbaar voor bent. Vouw elke keer dat je dit doet het briefje dubbel en stop het in de gelukspot.
► Doe dit meerdere keren per week. In principe geldt: hoe vaker, hoe beter! De gelukspot zal zich op deze manier langzaam vullen met allemaal fijne/mooie momenten.

Het terugdenken aan en stilstaan bij mooie en fijne momenten zorgt ervoor dat je lichaam meer geluksstofjes aanmaakt. Op het moment dat je ze opschrijft, werkt dit als een extra booster.  Voel je dat je niet zo lekker in je vel zit? Haal dan een briefje uit jouw gelukspot en lees wat erop staat. Op die manier voorziet de gelukspot jou op minder fijne momenten van een makkelijke, snelle en leuke geluksbooster. 

(Bron: e-book 'Grip op geluk', zorgverzekeraar VGZ)


Nieuw leven op bs. De Opstap

Ook al is het buiten van tijd tot tijd nog koud en guur, op bs. De Opstap is het voorjaar toch al echt begonnen. En wel op heel bijzondere wijze. In het kader van het project ‘Nieuw leven’ heeft de school in de afgelopen weken een aantal lieve, schattige kuikentjes mogen verwelkomen. Voor de kinderen is het heel spannend en leerzaam om te zien hoe een kuikentje langzaam uit het ei komt. Ze zijn er stil van! Juf Naomi van groep 3 heeft de eerste tijd de verzorging van de kuikentjes op zich genomen. Maar inmiddels helpen de kinderen per toerbeurt ook enthousiast mee!  
Wil je ook meegenieten van de piepkleine kuikentjes? Klik dan op de link van de volgende korte filmpjes: filmpje 1  filmpje 2