Achtergrond header

Bestuursjournaal voor medewerkers, nummer 28 schooljaar 2020-2021

Belangrijke data

Onderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende online bijeenkomst om je aan te melden!

 Datum

 Tijd                           

  Bijeenkomst - onderwerp

 Gastsprekers

 7-4-2021

 16.00 uur tot 17.00 uur

 De Digitale Samenleving
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'

 

 14-4-2021

 Start: 16.00 uur

 Agressietraining

 Agressietrainers Nederland

 21-4-2021

 16.00 uur tot 17.00 uur

 De Digitale Economie
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'

 

 22-4-2021

 18.45 uur tot 21.15 uur

 Thema-avond GMR

 
 12-5-2021  16.00 uur tot 17.00 uur  De Digitale Pedagogiek
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'

 

26-5-2021

16.00 uur tot 17.00 uur  Regie nemen
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'
 

 2-6-2021

 13.00 uur tot 15.00 uur

 Onderwijscafé Burgerschap
 (aanmelden is nog niet mogelijk, volgt z.s.m.)

 Prof. Gert Biesta
 (externe spreker)
 10-6-2021  14.00 uur tot 17.00 uur  Het nieuwe paradigma
 Congres PO-Raad ' De Toekomst van Goed Onderwijs'
 

 7-7-2021

 13.15 uur tot 15.00uur

 
 Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs
 

 Marcel Schmeier
 (externe spreker)MOVARE-bureau gesloten op Tweede PaasdagHet MOVARE-bureau is vanwege de lockdown in fysieke vorm nog steeds gesloten. De thuiswerkende bureaumedewerkers genieten tijdens het paasweekend van een dagje verlof op Tweede Paasdag. Op dinsdag 6 april staan wij graag weer voor jullie klaar.

Een mooi paasweekend gewenst! 


Heb jij het medewerkerstevredenheidonderzoek al ingevuld?
 

Gisteren heb je in jouw mailbox een reminder gekregen voor deelname aan het MOVARE medewerkerstevredenheidonderzoek. Heb jij de online vragenlijst nog niet ingevuld? Geen probleem! Meedoen aan het onderzoek kan nog tot en met vrijdag 2 april aanstaande. Direct na het invullen van de vragenlijst kun je je registeren voor My Feedback, waar je jouw eigen antwoorden kunt bekijken en kunt printen. Jouw feedback is voor ons essentieel, want alleen samen kunnen we een fijne werkomgeving creëren, voor jezelf en je collega’s. Door jouw mening en tips voor verbetering te geven, kunnen we met zijn allen vooruit!

Respons
Inmiddels heeft 42,1% van de medewerkers, die een uitnodiging heeft gekregen voor het MTO, de vragenlijst ingevuld. Dank voor jullie deelname en feedback! Uiteraard gaan wij voor een zo hoog mogelijke respons. Twee jaar geleden vulde 87,3 procent van alle MOVARE-medewerkers de online vragenlijst in. Een nog hogere respons zou natuurlijk heel mooi zijn. Doe dus mee!

Vragen?
Wil je meer weten over het onderzoek of over jouw anonimiteit? Of heb je onverhoopt de uitnodiging voor het MTO niet gekregen? Deze en andere vragen over het onderzoek kun je stellen via de online helpdesk van Effectory.

 

Start verbouwing Kakertshöfke tot nieuw kantoor MOVAREDe onthulling van het bouwbord afgelopen vrijdag markeerde de start van de verbouwing van het nieuwe kantoor van onderwijsstichting MOVARE in Landgraaf. Wethouder Freed Janssen namens de gemeente Landgraaf en Ryszard Kruszel en Kiki Huijnen namens MOVARE gaven het officiële startsein voor de verbouwing van het Kakertshöfke tot het ‘MOVARE-huis’.

Lagere huurkosten
Aan de verbouwing van het Kakertshöfke is een gesloten realisatieovereenkomst voorafgegaan tussen de gemeente en MOVARE. In november vorig jaar heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de herbestemming van het Kakertshöfke, een voormalig schoolgebouw. Daarbij zullen de huurkosten voor MOVARE aanzienlijk lager zijn dan nu, wat aansluit bij de visie dat de overgrote meerderheid van de beschikbare middelen bestemd is voor het primaire proces.  De verbouwing zal eind juli 2021 uitgevoerd zijn en resulteert in een duurzaam en toekomstgericht kantoorgebouw met parkeervoorziening op eigen terrein.

Faciliteiten van het MOVARE-huis
Het nieuwe kantoor zal de naam MOVARE-huis dragen. Een letterlijk ‘huiselijke’ benaming voor het pand met onder andere een huisacademie en een huisbibliotheek. Uitgerust met professionele IT-voorzieningen, geschikt voor het ‘nieuwe werken’. Daarmee verandert het karakter van een gesloten traditionele werkruimte naar een open ruimte waar de nadruk ligt op ‘van en met elkaar leren’. Onder andere met het faciliteren van ruimte voor (interne) opleidingen en trainingen van MOVARE-medewerkers. De beschikbare ruimte en faciliteiten zijn niet exclusief voor de kantoorfunctie van het MOVARE-bureau, maar bieden plaats aan tal van activiteiten voor de hele organisatie. Zo wordt het een kantoor waar de hele organisatie profijt van heeft.

Belang MOVARE-huis voor de Kakert
Het Kakertshöfke vormt onderdeel van het hart van de Kakert. Het hart van de Kakert bestaat uit de Barbarakerk, het Kakertshöfke en een parkje. Beide gebouwen zijn karakteristiek. Dit komt door de toegepaste architectuur, maar ook door het vroegere gebruik waardoor de gebouwen voor veel inwoners betekenis hebben. Als MOVARE-huis krijgt het Kakertshöfke een duurzame en toekomstbestendige invulling.

Wethouder Freed Janssen kijkt uit naar het herstel en de nieuwe functie van het Kakertshöfke. “Dit markante gebouw in de Kakert blijft voor de toekomst bewaard. Onderwijsstichting MOVARE, die als een grote werkgever naar Landgraaf verhuist, geeft een perfect passende invulling aan het gebouw. Dit alles komt ook de leefbaarheid in de Kakert te goed. Kortom: winst in alle opzichten!”
 

Reminder: Tijdspaden loopbaanontwikkelingHierbij attenderen wij jullie graag nogmaals op de onderstaande tijdspaden omtrent loopbaanontwikkeling 2021.

► 22 maart t/m 2 april: De vacatures zijn in InSite geplaatst. Medewerkers met een vast dienstverband bij MOVARE hebben de mogelijkheid te solliciteren op de openstaande vacatures in InSite.
► 6 t/m 9 april: scholen selecteren sollicitanten voor een sollicitatiegesprek. Sollicitanten die niet geselecteerd zijn ontvangen een afwijzing.
► 12 t/m 16 april: sollicitatiegesprekken vinden plaats.
 

MOVARE-BOUW update: BMV Heerlerbaan 

Voor geïnteresseerden/ liefhebbers delen wij vanaf nu updates van verbouwingstrajecten die MOVARE-breed plaatsvinden. Vandaag: een update van BMV Heerlerbaan, waar ook OBS De Tovercirkel (locatie Vullingsweg) gehuisvest zal worden.

Wie verhuizen er naar de BMV Heerlerbaan?
In de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Heerlen komen de volgende partners samen onder één dak: Openbare basisschool De Tovercirkel (MOVARE), basisschool De Windwijzer (INNOVO), Peuteropvang Heerlen, Humankind, SCHUNCK bibliotheek, Heerlen Stand-By!, JENS en huisartsenpraktijk Vullingsweg. Ook komt er een sportzaal voor verenigingen en beide basisscholen.

Tijdelijke verhuizing naar het Bernadinuscollege
De nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening komt op de plek waar nu de openbare basisschool De Tovercirkel (locatie Vullingsweg) ligt. Gedurende de werkzaamheden verhuizen de leerlingen van de groepen 1 t/m 8 van De Tovercirkel naar het Bernardinuscollege. Ze worden dagelijks met georganiseerd busvervoer van de Heerlerbaan naar het Bernardinuscollege gebracht. Na schooltijd worden de leerlingen ook weer teruggebracht. De peuters van Peuteropvang Heerlen blijven gehuisvest op de Heerlerbaan.

Voor meer informatie over hoe de BMV eruit komt te zien (+ video) en de laatste stand van zaken van dit project verwijzen we je naar de nieuwsbrief .
 

Meer Harmonie in de Samenleving – Onderzoek Universiteit Maastricht

Vanaf 2020 doen onderzoekers van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de positieve effecten van muziekeducatie voor kinderen. Vanaf september 2021 maakt het programma Meer Harmonie in de Samenleving hier ook deel van uit. De onderzoekers leggen tijdens het onderzoek de focus voornamelijk op de non-cognitieve vaardigheden van leerlingen en bestuderen of het programma hier een positieve invloed op heeft. Vaardigheden die zullen worden gemeten zijn bijvoorbeeld zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen.

Het onderzoek van Meer Harmonie in de Samenleving zal in eerste instantie ongeveer twee jaar duren, opgedeeld in periodes van een half schooljaar per school, en het zal zo’n twintig scholen omvatten. Het is belangrijk dat een groot aantal deelnemers betrokken is bij het onderzoek, omdat er hierdoor betere en betrouwbaardere conclusies kunnen worden getrokken.

In deze brief  lees je meer over de inhoud en opzet van het onderzoek. Lijkt het jou interessant om met jouw school deel te nemen aan dit onderzoek en/of wil je graag nadere informatie? Op donderdag 8 april om 15:30 organiseert de Universiteit Maastricht via ZOOM een informatiebijeenkomst rondom het onderzoek. Tijdens deze bijeenkomst zal verdere informatie en het tijdspad met de scholen besproken worden.

Contactpersoon: Bart Alofs, e-mail: bart.alofs@movare.nl
 

Congres PO-Raad ‘De Toekomst van Goed Onderwijs’

MOVARE heeft zich als onderwijsorganisatie aangemeld voor het online congres ‘De Toekomst van Goed Onderwijs’ van de PO-Raad. Dit congres bestaat uit een serie van zes bijeenkomsten. Alle MOVARE-medewerkers kunnen de bijeenkomsten live bijwonen. 

Vanwege aanmeldproblemen via de website van de PO Raad is de MOVARE-brede aanmelding voor het congres niet tijdig genoeg gelukt. De eerste bijeenkomst ‘De digitale toekomst’ heeft afgelopen woensdag plaatsgevonden. 

Komende bijeenkomsten

Datum Tijdstip Onderwerp
 Woensdag 7 april 2021  16.00 uur tot 17.00 uur  De Digitale Samenleving
 Woensdag 21 april 2021  16.00 uur tot 17.00 uur  De Digitale Economie
 Woensdag 12 mei 2021   16.00 uur tot 17.00 uur  De Digitale Pedagogiek
 Woensdag 26 mei 2021   16.00 uur tot 17.00 uur  Regie nemen
Woensdag 10 juni 2021  14.00 uur tot 17.00 uur  Het nieuwe paradigma


Houd de website van de PO-Raad in de gaten voor aanvullingen op het programma.  

Online deelnemen
Collega’s die de bijeenkomsten live willen volgen, ontvangen voor aanvang van de online bijeenkomst een instructie over hoe en waar je de bijeenkomst kunt bijwonen. Houd het bestuursjournaal en intranet hiervoor goed in de gaten!

Ben je niet in de gelegenheid een bijeenkomst live te volgen, maar vind je het onderwerp wel interessant? Na elke bijeenkomst ontvangen wij als organisatie de link om de bijeenkomst terug te kijken. Zodra wij deze link ontvangen, delen wij deze via het bestuursjournaal.

Vragen?
Heb je vragen over het digitale congres? Neem dan contact op met de PO-Raad via congres@poraad.nl
 

Maak jij elke dag een Ommetje?Met het aanbreken van de lente én het ingaan van de zomertijd worden de avonden weer steeds langer. Met het verruimen van de avondklok naar 22.00 uur (vanaf woensdagavond!) is er ook weer meer ruimte om je (werk)dag actief af te sluiten met een ommetje. En wat is er nu leuker dan dit ommetje te delen met je collega’s via de Ommetje app voor MOVARE!

In deze app kun je met je collega’s een eigen wandelcompetitie starten of een uitdaging aangaan tegen de rest. Hierdoor kun je op een leuke manier samen wandelen (zelfs zonder dat je op de dezelfde locatie bent). Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken.

Doe mee met ‘Ommetje’
Onderstaand vind je de code om mee te doen en de link om de app Ommetje gratis te installeren:
► Gebruik de code ANPHW. Dan doe je mee bij Onderwijsstichting MOVARE.
► Download de app via deze link .

Hoe werkt de puntenverdeling in Ommetje?
Je krijgt punten voor elk Ommetje van minimaal 10 minuten. Voor de aanbevolen 20 minuten krijg je 5 XP. Daarnaast kun je extra punten verdienen door een aantal dagen achter elkaar te lopen, vroeg op pad te gaan en door daadwerkelijk te bewegen. Door de beweging van het GPS signaal is te zien dat je ook echt onderweg bent.
 

Rubriek Vitaliteit en werkgeluk: wist je dat…? 

Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.  

Inmiddels zijn we al een tijdje op weg langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. De afgelopen weken zijn we meer te weten gekomen over de  ‘Geluksboosters’. Dit zijn tips, trucs, weetjes en technieken waarmee je in relatief weinig tijd zoveel mogelijk grip krijgt op jouw geluk.

Vorige week hebben we het over ‘Bewegen’ gehad. In het verlengde daarvan, gaan we het vandaag hebben over de zogenaamde Power Poses. Wist je dat je lichaamshouding direct invloed op de aanmaak van stofjes in je brein heeft? Een kleine verandering in je lichaamshouding kan er in slechts twee minuten al voor zorgen dat je je totaal anders gaat voelen. Zo’n power pose is een fysieke houding die ervoor zorgt dat je lichaam stofjes aanmaakt die je zelfvertrouwen een boost geven (testosteron) en je stressniveau (cortisol) laten dalen. Een krachtige combi dus! Vandaar ook de benaming power pose (‘krachtige houding’).


 Strike a power pose!
Neem gedurende minimaal 2 minuten één van bovenstaande power poses aan. Minder dan 2 minuten kan uiteraard ook. Het effect ervan zal dan echter minder zijn. De drie power poses kunnen zowel staand als zittend worden uitgevoerd. Het gaat er vooral om dat je je borstkas opent, je kin een stukje opricht, je voeten een stukje uit elkaar zet (ook als je zit) en lekker veel ruimte inneemt. Hoe langer en vaker je deze poses aanneemt, hoe beter.
Denk tijdens de oefening aan een moment waarop je je goed en/of sterk voelde. Daarmee vergroot je het effect. Power poses zijn erg geschikt om in te zetten in situaties waarin je wel een beetje extra zelfvertrouwen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld op momenten dat je iets moet doen dat je spannend vindt, zoals een sollicitatiegesprek, een belangrijke toets of een bezoek aan een arts. Neem de power pose aan vóórdat je de situatie ingaat. Zoek hiervoor een rustig plekje waar je niet gestoord kunt worden.

Veel succes!

(Bron: e-book 'Grip op geluk', zorgverzekeraar VGZ)
 

Themabijeenkomst voor ouders over GAMENOp dinsdag 13 april a.s. organiseren Judith van de Nobelen en Stephanie Metternich, preventiewerkers Mondriaan, een themabijeenkomst over GAMEN. Doelgroep is ouders van leerlingen van groep 8 en het voortgezet onderwijs. Hier kun je de uitnodiging downloaden. Wellicht interessant om deze bijeenkomst via het ouderportaal kenbaar te maken aan ouders/verzorgers van jouw school.


Filmpje flexibele deeltijd opleiding Nieuwste PaboAchter de schermen van de Nieuwste Pabo in Sittard wordt er met man en macht aan een nieuw deeltijd curriculum gewerkt en geschreven, namelijk de flexibele deeltijd opleiding. De grote contouren van dit nieuwe deeltijd curriculum zijn klaar. Graag neemt de Nieuwste Pabo ons mee in de ontwikkelingen en delen zij de eerste kaders met ons via dit filmpje
Let wel: nog niet alles is klaar. Iedere week wordt er geschreven, ontworpen en verder uitgedacht. Updates van nieuwe ontwikkelingen lees je ook op de website van de Nieuwste Pabo. 


Muzieklessen SMKEr is weer een nieuwe online muziekles beschikbaar van de SMK. Je kunt het lesmateriaal voor les 5 hier downloaden: groep 1-2, groep 3-4. groep 5-6, groep 7-8