Een positieve boodschap in Corona-tijd, want we mogen er als MOVARE trots op zijn hoe we onze schouders eronder zetten in deze uitdagende situatie. Hoe we zoeken naar alternatieve manieren om kinderen toch onderwijs te geven. Hoe we een manier vinden om toch te kunnen werken die ontzettend veel flexibiliteit, geduld en wilskracht van ons vraagt. Hoe we elkaar helpen en om hulp vragen. Dat mag ook zéker benadrukt worden, in deze tijd van veel negatief nieuws. Weet dat wij dit waarderen, weet dat wij trots zijn op MOVARE!
Kiki Huijnen en Ryszard Kruszel
Wellicht heb je onze post al voorbij zien komen op social media: ‘Zorg goed voor elkaar! Samen sterk’. Door deze positieve boodschap te verspreiden, laten we elkaar weten dat we er ook nu voor elkaar zijn. Dank voor de enthousiaste reacties en deelacties tot nu toe en deel deze positieve boodschap vooral alsnog, mocht je dit nog niet gedaan hebben.
Tip: plaats de slogan tijdelijk ook in jouw e-mailhandtekening. Sla daarvoor deze afbeelding op en plaats de afbeelding bij jouw e-mailhandtekening (zie voorbeeld hieronder).
Voorbeeld:
Microsoft Teams is uitermate geschikt voor het houden van online vergaderingen, overleggen en zelfs voor het geven van lessen. Ook kun je snel communiceren via de chat, videochat of belfunctie. Om snel (nog) meer te weten te komen over Teams, raden we je aan deze korte handleiding eens te lezen. Je leest hier onder andere hoe je een vergadering of gesprek met MOVARE-collega’s start. Het is ook mogelijk om de Microsoft Teams app op jouw telefoon te installeren. Meer uitleg en tips over Teams, vind je in de video’s via deze link.
Inloggen
Als je niet via de VPN werkt, dan kun je altijd (veilig) inloggen via deze link: https://portal.office.com. Als je via de VPN werkt (of lokaal) dan staat Microsoft Teams al bij jouw programma’s (zie ook de pop-up/ blauwe tegel). Op deze manier inloggen, is veiliger dan het zoeken naar een office365 pagina via Google (mocht er een keer een foutieve pagina bovenaan staan, dan kan dit voor problemen zorgen).
Uitnodigen vergadering externen in Teams
Korte instructie voor vergadering in Teams met externen:
Via Outlook kan een vergaderverzoek aangemaakt worden waarbij externen worden uitgenodigd op hun eigen mailadres.
De genodigde zal een e-mail ontvangen met daarin een link om deel te nemen aan de vergadering. Let op: deze mail kan in de spam terecht komen. Indien een mail in de spam is terecht gekomen, dient deze eerst verplaatst te worden naar de Inbox voordat deze geopend kan worden.
Instructie voor externen:
Externen kunnen deelnemen aan de Teams-vergadering door op de link in de uitnodiging te klikken.
Hierna volgt een keuze tussen online deelnemen of via de App. Maak een keuze en start het gesprek.
Mijn partner/huisgenoot behoort tot een risicogroep. Wat betekent dit ten aanzien van mijn inzet voor werk?
Medewerkers die een partner/ huisgenoot hebben die tot een risicogroep behoort, worden niet ingezet bij de opvang van leerlingen. Deze medewerkers kunnen wel andere werkzaamheden vanuit huis oppakken, zoals bijvoorbeeld online onderwijs aan leerlingen of andere, gewenste werkzaamheden.
Wie behoren tot de kwetsbare groepen?
- Mensen van 70 jaar en ouder;
- Mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:
- door medicatie voor auto-immuunziekten;
- na orgaantransplantatie;
- bij hematologische aandoeningen;
- bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is;
- bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
Bekijk meer vragen en antwoorden via de actuele link op intranet.
Thuiswerken is niet voor iedereen bekend terrein en kan daardoor even wennen zijn. Daarom willen wij je graag enkele tips geven om het thuiswerken zo prettig en productief mogelijk te maken.
1. Kies een vaste werkplek in huis
Kies een vaste werkplek in huis waar je fijn kunt werken, met zo min mogelijk afleidende prikkels in jouw omgeving. Bij voorkeur in een aparte ruimte. Heb je die niet? Creëer dan een werkplek in de woonkamer of keuken.
2. Werk in de juiste houding
Gebruik voor de inrichting van de thuiswerkplek een bureau of tafel met een goede (bureau)stoel. Als je op een laptop werkt, zorg dan dat de laptop op de juiste hoogte staat (met laptopstandaard of een stapel boeken), installeer een losse muis en als het kan een los toetsenbord. Lees hier meer over een ergonomische thuiswerkplek.
3. Zorg voor routine
Houd je gebruikelijke ritme aan. Start jouw werkdag iedere dag rond hetzelfde tijdstip. Sta dus steeds op hetzelfde tijdstip op, verzorg je en kleed je aan zoals je dat normaal gesproken doet als je naar het werk gaat.
4. Plan jouw werkzaamheden
Maak een duidelijk overzicht van de werkzaamheden die jij die dag wil doen. Maak hierbij onderscheid tussen de werkzaamheden die je in de ochtend wil doen (vóór de lunchpauze) en de werkzaamheden die je in de middag plant. Misschien vind je het fijner om een planning te maken voor de hele werkweek, dat kan uiteraard ook. Het plannen van werkzaamheden geeft jou structuur én rust in je hoofd.
5. Werk in blokken
Neem thuis tussen de werkzaamheden regelmatig korte pauzes. Plan bijvoorbeeld een blok van 1 à 2 uren en neem daarna een korte pauze. Loop bijvoorbeeld even naar buiten of neem een kopje koffie of thee. Belangrijk is dat je even ‘los komt’ van jouw werkplek en beweegt.
6. Scherm jezelf af voor een goede focus
Sommige werkzaamheden vereisen dat je jezelf even helemaal afschermt, zodat je je bijvoorbeeld even helemaal kunt focussen op de inhoud van dat ene document. Zet de meldingen van je e-mail tijdelijk op stil, klik de inbox van je e-mail weg, leg je telefoon uit het zicht en zet eventueel een koptelefoon op om (storende) omgevingsgeluiden buiten te sluiten.
7. Pauzes zijn belangrijk
Eet niet op jouw werkplek, maar ga bijvoorbeeld aan de keukentafel zitten. Ga in de pauze ook even een frisse neus halen; bewegen is gezond en je neemt even afstand van je werk. Zo kun je de werkdag met een fris gevoel voortzetten.
8. Stop op tijd met werken
De valkuil van thuiswerken is dat je maar door blijft gaan. Stop echter op de normale tijd met werken en zet jouw computer/laptop na de werkdag ook echt uit. Zo begin je de volgende dag weer uitgerust aan de nieuwe werkdag.
9. Sociaal contact
En ‘last but not least’: sociaal contact is een fundamentele behoefte. Probeer tijdens je werkzaamheden thuis zoveel als mogelijk contact te houden met collega’s. Doe dit door met elkaar te bellen of te vergaderen via bijvoorbeeld ‘Microsoft Teams’.
De Coronacrisis en de sluiting van de MOVARE-scholen hebben de afgelopen weken gezorgd voor een niet-aflatende stroom van ideeën om het onderwijs voor onze leerlingen onder uitdagende omstandigheden toch door te kunnen laten gaan. Met een bewonderenswaardige creativiteit hebben directeuren, leerkrachten en onderwijsassistenten zowel de digitale als de analoge mogelijkheden die er zijn, benut.
Deel jullie initiatieven
Via sociale media zijn al heel wat initiatieven en ideeën gedeeld, maar meestal blijven ze beperkt tot de school waar ze bedacht en ontwikkeld zijn. We willen deze graag met elkaar delen. En van en met elkaar leren. Ook landelijk verschijnen er steeds meer publicaties die behulpzaam kunnen zijn om de komende periode zo optimaal mogelijk te kunnen werken/lesgeven. Voor de korte termijn ligt de focus op herhaling, maar bij een verlenging van de sluiting van onze scholen zullen we ook na moeten denken over werkwijzen waarbij nieuwe stof aangereikt wordt. Alleen dan kunnen we een onoverbrugbare achterstand bij onze leerlingen voorkomen. Deel je jouw initiatief op social media? Gebruik dan de hashtags #samensterk #trotsopmovare.
Denktank op afstand
Om scholen te ondersteunen bij het vinden van een weg in de veelheid aan mogelijkheden die er op het vlak van onderwijs op afstand zijn en om deze mogelijkheden voor alle MOVARE-scholen te ontsluiten, willen wij gaan werken met een denktank onderwijs op afstand. De denktank wordt gevormd door enthousiaste medewerkers van MOVARE die, via de digitale weg, mogelijkheden voor werken op afstand verzamelen, afzetten tegen de (digitale) mogelijkheden van MOVARE en publiceren voor onze scholen. Het is hierbij niet de bedoeling dat MOVARE-scholen op een uniforme manier onderwijs op afstand gaan geven. Het is veel meer de bedoeling om de goede en bruikbare werkwijzen die er zijn voor iedereen beschikbaar te maken. Scholen maken uiteindelijk zelf de keuze voor hun werkwijze.
Werkwijze
Alle medewerkers van MOVARE kunnen input aanleveren voor de denktank onderwijs op afstand. We vormen een redactieteam van ca. 7 leden. In het redactieteam zitten in ieder geval een vertegenwoordiger van de afdeling communicatie en de afdeling ICT. Daarnaast is er behoefte aan betrokkenheid uit het veld.
Redactieteam
Het redactieteam verzamelt de input uit het veld en toetst deze aan de technische mogelijkheden van MOVARE, de mogelijke privacy issues, de eventuele kosten etc. Daarna worden de verschillende opties gepubliceerd op intranet en zijn ze beschikbaar voor onze scholen.
Wil je deelnemen aan het redactieteam? Maak dit dan vóór aanstaande vrijdag kenbaar bij Andrew Simons (andrew.simons@movare.nl). Het aanleveren van input kan via communicatie@movare.nl.