Achtergrond header

Bestuursjournaal voor medewerkers, nummer 27 schooljaar 2020-2021

Belangrijke data

Onderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende online bijeenkomst om je aan te melden!

 Datum

 Tijd                           

 Gastspreker(s)              

  Onderwerp

 24-3-2021 

 15.00 tot 16.00 uur

 intern

 Netwerkbijeenkomst STEAM

 14-4-2021  Start: 16.00 uur  Agressietrainers Nederland

 Agressietraining

 22-4-2021  18.45 uur tot 21.15 uur  n.v.t. 

 Thema-avond GMR

 2-6-2021

 13.00 tot 15.00 uur

 Prof. Gert Biesta
 (externe spreker)

 Onderwijscafé Burgerschap
 (aanmelden is nog niet mogelijk, volgt z.s.m.)

 7-7-2021

 13.15 tot 15.00uur

 Marcel Schmeier
 (externe spreker)

 
 Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs
 

 

Heb jij jouw feedback al gegeven? 
 



Vorige week maandag is het MOVARE medewerkerstevredenheidonderzoek gestart. Je hebt die dag in jouw mailbox een persoonlijke uitnodiging ontvangen met daarin een directe link naar de online vragenlijst. Jouw feedback is voor ons essentieel, want alleen samen kunnen we een fijne werkomgeving creëren, voor jezelf en je collega’s. Doe daarom mee met het medewerkerstevredenheidonderzoek en geef je mening en tips voor verbetering, zodat we met zijn allen vooruit kunnen. Meedoen kan tot en met vrijdag 2 april!

Vragen?
Wil je meer weten over het onderzoek of over jouw anonimiteit? Of heb je onverhoopt de uitnodiging voor het MTO niet gekregen? Deze en andere vragen over het onderzoek kun je stellen via de online helpdesk van Effectory.
 

Misschien iets voor jou? Taak ‘opleider in school’ 0,2 FTE

Wij zijn op zoek naar collega’s die met ingang van het nieuwe schooljaar voor 0,2 FTE op de donderdagen de taak van ‘opleider in school’ kunnen invullen.
Heb jij ervaring en affiniteit met het concept ‘Opleiden in school’? Ben je in staat om reflectief te denken? Verdiep je je graag in het adaptief begeleiden en mede beoordelen van het werkplekleren van vol- en deeltijdstudenten van de Nieuwste PABO? Ben je een teamspeler en werk je graag samen met mentoren uit het werkveld en studieloopbaanbegeleiders van de opleiding? Wil je je daarnaast ook bovenschools op opleidscholen van MOVARE inzetten en ben je bovendien bereid om je op termijn verder te professionaliseren als lerarenopleider? Aarzel dan niet om je interesse voor de taak van ‘opleider in school’ kenbaar te maken! Reageren op deze oproep kan door een mail te sturen naar Marion Kleinen waarin je jouw motivatie onderbouwt/ toelicht.

Contactpersoon: Marion Kleinen, coördinator Breed Opleiden In School, e-mail marion.kleinen@movare.nl

 

Geslaagd onderwijscafé Vitaliteit

Vorige week woensdag vond het onderwijscafé over Vitaliteit plaats. Wij kijken terug op een geslaagde online bijeenkomst met 142 deelnemers! Namens MOVARE willen we gastspreker Eric Scherder hartelijk bedanken voor de interactieve en enthousiaste wijze waarop hij invulling heeft gegeven aan ons onderwijscafé en aan het thema Vitaliteit. Het heeft ons ongetwijfeld stof tot nadenken én inspiratie gegeven om met onze eigen vitaliteit aan de slag te gaan of te blijven. Tijdens de afsluiting van het onderwijscafé ging er technisch even iets niet helemaal goed. Via deze link kun je de afsluiting alsnog bekijken.

Prijswinnaars
Onder de deelnemers hebben we 5x het boek ‘Hart voor je brein’ van Erik Scherder verloot. De gelukkige winnaars zijn:
- Nicole Driessen (bs. De Diabolo)
- Danielle Eggen-Koster (OBS De Droomboom)
- Lilian Schoonbrood-Schiffers (SBO Arcadia)
- Pascalle Wetzels (MOVARE-bureau - afdeling POK)
- Beau Pakbeers (bs. De Blokkenberg)

Veel leesplezier gewenst!

Evaluatie bijeenkomst
Graag horen wij wat jij van het onderwijscafé vond en wat er beter kan. Laat het ons weten via het evaluatieformulier in InSite. Je kunt hier ook aangeven in welke onderwerpen jij geïnteresseerd bent voor toekomstige onderwijscafés/bijeenkomsten. Dank alvast!

Vitaliteit binnen MOVARE
De komende periode gaan we verder met de ontwikkeling van ons vitaliteitsbeleid. Het onderwerp Vitaliteit staat regelmatig op de agenda en zie je terug in onder andere de bestuursjournaals. Daarnaast zullen we voor belangrijke onderwerpen zoals herstelmomenten nog met gerichte interventies komen. De werkgroep Vitaliteit werkt hier achter de schermen enorm hard aan.

MOVARE Ommetje
Vandaag is het officiële startmoment van het MOVARE Ommetje: een app van de hersenstichting waarin we met heel MOVARE kunnen meedoen! In het nieuwsbericht hieronder lees je er meer over. Dus: lees, download en doe mee!

Tips & weetjes over Vitaliteit
Tot slot delen we graag een aantal tips en weetjes over Vitaliteit, die tijdens het onderwijscafé aan de orde zijn gekomen.

- Essentieel in onzekere tijden: Hou het ritme aan!
- Beweging beschermt tegen de mentale en fysieke gevolgen van het coronavirus.
- Hoe kun je fysiek bezig zijn onder school-/werktijdtijd? Ravotten! Wandelen! Energizers! Dansjes! Fysieke inspanning is essentieel.
- Inactiviteit heeft een directe relatie met angst en eenzaamheid.
- Gevolg van weinig rust/slechte nachtrust: korter lontje of angstiger. Ook in dit geval geldt: blijf bewegen!
- De invloed van veel slecht nieuws achter elkaar krijgen/lezen is groot.  Probeer de hoeveelheid te beperken!
- Voor elkaar zorgen en samen zijn is belangrijk voor je welzijn/vitaliteit.
- Bij drukte wordt sporten vaak het eerste opzij geschoven, maar het zou eigenlijk het laatste moeten zijn om vitaal te blijven.
- Door steeds nieuwe dingen te doen die moeite/fysieke inspanning kosten, blijft het brein geactiveerd. Effort (mentaal) in combinatie met fysieke inspanning!
- Wij bouwen aan de cognitieve reserves van kinderen!


Doe mee met MOVARE Ommetje!

Je hebt er vorige week al in het bestuursjournaal over kunnen lezen en afgelopen woensdag werd hij tijdens het onderwijscafé Vitaliteit officieel geïntroduceerd: de Ommetje app voor MOVARE! In deze app kun je met je collega’s een eigen wandelcompetitie starten of een uitdaging aangaan tegen de rest. Hierdoor kun je op een leuke manier samen wandelen (zelfs zonder dat je op de dezelfde locatie bent). Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken.

Doe mee met ‘Ommetje’
Onderstaand vind je de code om mee te doen en de link om de app Ommetje gratis te installeren:
► Gebruik de code ANPHW. Dan doe je mee bij Onderwijsstichting MOVARE.
► Download de app via deze link .

Indeling in clusters
De ommetje app heeft een beperkte mogelijkheid voor het aanmaken van teams. Daarom is voor een indeling in clusters gekozen. Voor het SO/SBO en het MOVARE-bureau zijn er aparte teams.

 Cluster  Scholen
 Cluster 1  St. Jozef, Schinveld, Titus Brandsman, De Vlieger (Sittard) en De Vlindertuin
 Cluster 2  De Caleidoscoop. Langeberg, Meander, De Opstap en De Trampoline
 Cluster 3  De Meyster, De Regenboog, De Vlieger (Hoensbroek), Taalschool de Werelddelen, Wonderwijs
 Cluster 4  De Droomboom, Frans Postma, De Ganzerik, Gerardus Majella en Mijn Spoor
 Cluster 5  Harlekijn, De Schatgraver, De Tovercirkel en Wereldwijs
 Cluster 6  An d’r Put, Op gen Hei, De Speurneus, ’t Valder, De Wegwijzer
 Cluster 7  Bocholtz, De Meridiaan en De Robbedoes
 Cluster 8  Bleijerheide, De Diabolo, De Schatkist, Steltloper, St. Ursula
 Cluster 9  De Blokkenberg, De Doorkijk, De Schakel, De Spoorzoeker, De Veldhof
 

Nodig je collega’s uit om mee te doen aan Ommetje! Veel wandelplezier!


Update Loopbaanontwikkeling 2021

► Van 22 maart tot en met 2 april: de meeste vacatures zijn in InSite geplaatst. Medewerkers met een vast dienstverband bij MOVARE hebben de mogelijkheid te solliciteren op de openstaande vacatures in InSite.
►Van 6 tot en met 9 april: scholen selecteren sollicitanten voor een sollicitatiegesprek. Sollicitanten die niet geselecteerd zijn, ontvangen een afwijzing.
► Van 12 tot en met 16 april: sollicitatiegesprekken vinden plaats.
 

REMINDER: Thema-avond en online bezoeken GMR



Online thema-avond op donderdag 22 april a.s.

Deze thema-avond vindt plaats via Teams en staat in het teken van scholing. Wij bieden verschillende workshops/cursussen aan:
- Gevorderdencursus MR;
- Interactieve workshop; aan de hand van stellingen/prikkelende vragen richten wij een bijeenkomst in waar de deelnemers met de trainer kunnen sparren over diverse vraagstukken/grijze gebieden in een MR;
- Workshop ‘activiteitenplan ontwikkelen’.

Aanmelden voor de thema-avond kan via de link in de uitnodiging 

De GMR “bezoekt” MR-en
Voor de corona periode is de GMR gestart met het bezoeken van de MR-en. Omdat de besluiten die de GMR neemt vaak effect hebben op het handelen van de MR-en is een goede communicatie en samenwerking tussen de medezeggenschapsraden belangrijk. Graag willen wij weer starten met het digitaal  "bezoeken" van de MR-en. Mochten jullie hierin interesse hebben, stuur dan een mail naar gmr@movare.nl

Contactpersonen: Chantal Pijls en Sandy Gubbels, e-mail: gmr@movare.nl
 

Pas op voor website Omegle



Een alerte schooldirecteur maakte ons erop attent dat leerlingen op school (in dit geval groep 8, via de Chromebooks) gebruik maken van de website Omegle. Via deze site chatten kinderen met onbekenden. Vaak zijn dit volwassenen en dan met name mannen. Het komt voor dat deze volwassenen zich ongepast gedragen; zij tonen bijvoorbeeld hun geslachtsdeel. Vervolgens vragen zij de kinderen ook hun lichaam te laten zien.

De schooldirecteur heeft de betreffende website doorgegeven aan Skool. Skool werkt eraan om de site Omegle MOVARE-breed te filteren/te blokkeren. Het komt echter ook voor dat kinderen thuis verder chatten via deze website. Het is daarom wellicht goed om ouders/verzorgers ook attent te maken op deze website.  
 

Talkshow en update over de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Een update over het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst. Recentelijk werd de pilotfase afgerond met een speciale talkshow. In deze talkshow delen uiteenlopende experts hun kennis en inzichten. Zij geven antwoord op vragen als: 'Hoe rollen we dit concept uit over meerdere scholen, zelfs landelijk? Hoe kweek je draagvlak onder ouders? En welke kansen liggen er voor het (lokale) bedrijfsleven?'

Achtergrond
Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Samen met MOVARE, GGD Zuid Limburg en wetenschappers van de Universiteit Maastricht is het concept van de GBT ontwikkeld en uitgevoerd.

Stichting Implementatie Gezonde Basisschool van de Toekomst
Door samenwerking van bovenstaande partijen samen met de Rabobank, Kinderopvang Parkstad en met financiële steun van de Provincie Limburg, is de Stichting Implementatie Gezonde Basisschool van de Toekomst opgerichtHun eerste doel is het aantal deelnemende scholen in 2023 uit te breiden van vier naar dertig. Ook in Den Haag zijn de positieve resultaten van de GBT inmiddels doorgedrongen. Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft aangegeven voorstander te zijn van een landelijke uitrol van de gezonde schoollunch op basisscholen. Hierover stuurt hij, als zijn politieke erfenis, binnenkort een brief aan de Tweede Kamer.

Talkshow over de Gezonde Basisschool van de Toekomst
Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Waaruit bestaat de gezondheidswinst precies? Hoe kweek je draagvlak onder de ouders voor een GBT? Welke kansen liggen er voor het bedrijfsleven? Denk bijvoorbeeld aan lokale groente- en fruittelers. Hoe gaan we dit duurzaam financieren? Hierover is een talkshow gemaakt.

Bekijk hier de volledige uitzending 
In de talkshow gaat presentator Maurice de Heus, bekend van het tv-programma AvondGasten op de Limburgse regionale zender L1, in gesprek met uiteenlopende gasten over dit veelzijdige initiatief. Deze video is ook te bekijken in vier losse blokken. Je kunt deze video's bekijken via dit account
 

Functiebeschrijving op LinkedIn

In het kader van ‘samen MOVARE uitdragen’, willen we graag even de aandacht vestigen op LinkedIn. Misschien heb je dit op jouw persoonlijke LinkedIn al ingesteld, maar bij je profiel kun je laten zien dat je (ook) bij Onderwijsstichting MOVARE werkt. Je kunt deze functiebeschrijving combineren met jouw eigen school. Kijk eens naar onderstaande voorbeelden: 

► Intern begeleider bij Onderwijsstichting MOVARE

► Directeur bij Onderwijsstichting MOVARE • [naam school]

► Onderwijsassistent [naam school] bij Onderwijsstichting MOVARE 

Het zou super zijn als we ook op LinkedIn herkenbaar worden als collega’s van MOVARE. Uiteraard staat het iedereen vrij om zijn of haar LinkedIn profiel aan te passen.
 

Rubriek Vitaliteit en werkgeluk: wist je dat…? 

Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.  

Inmiddels zijn we al een tijdje op weg langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. De afgelopen weken zijn we meer te weten gekomen over de  ‘Geluksboosters’. Dit zijn tips, trucs, weetjes en technieken waarmee je in relatief weinig tijd zoveel mogelijk grip krijgt op jouw geluk. Vandaag gaan we het hebben over ‘Bewegen’ en komen we ook daadwerkelijk in actie!

We weten het allemaal: regelmatig bewegen is goed voor je. Wist je ook dat regelmatig bewegen goed is voor je afweersysteem, je stofwisseling, je stoelgang, je slaap en je (fysieke, emotionele en hormonale) balans?  Daarnaast vermindert en voorkomt het stress, depressie en overgewicht.

Met bewegen kun je jouw geluksstofjes een boost geven. Ook als je weinig tijd hebt. Kijk maar eens naar de onderstaande beweegoefeningen.

Knieheffen
Til tijdens deze beweegoefening je knieën om de beurt zo hoog mogelijk op en probeer dit zo snel mogelijk te doen. De snelheid zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en de geluksstofjes een boost krijgen.

Jumping Jacks
Deze oefening is ideaal om je hartslag snel omhoog te krijgen. Bovendien geven deze bewegingen je een flinke portie positieve energie. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je ‘jumping jacks’ moet doen.  Doe deze oefening minimaal 30 seconden lang en zo snel als je kunt.

Maffe dans
Tijdens deze oefening ga je minimaal 30 seconden lang je hele lichaam zo intensief en raar mogelijk bewegen. Bijvoorbeeld: op en neer springen, heel snel wiebelen, met je armen zwaaien, boksbewegingen maken, met je benen schoppen. Het maakt in principe niet uit wat je doet, als je hartslag maar omhoog gaat!

Luister naar je lijf!
De bovenstaande oefeningen zijn vanwege hun intensieve aard niet geschikt voor mensen met hart- en vaatproblemen. Als je vermoedt dat de intensiteit voor jou wellicht te hoog is, kies dan liever voor een ander soort oefening of een andere vorm van bewegen. Je kunt dan bijvoorbeeld beter rustig gaan wandelen of fietsen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd vooraf een arts.

Neurologische gezondheidsvoordelen
Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je (fysieke) gezondheid, je figuur, je conditie, het verlagen van stress en het verminderen van negatieve gevoelens. Met bewegen train je ook je leervermogen en je geheugen. Ook is het een effectief medicijn tegen psychische klachten zoals burn-out en depressiviteit. Je leest er meer over in het artikel ‘Beweeg voor je brein’ (Trouw). Ook deze YouTube video ‘Gaat je geheugen kapot als je teveel voor je computer hangt?’ vind je wellicht interessant. Het artikel en de video zijn afkomstig van hoogleraar neuropsychologie prof. dr. Erik Scherder.

(Bron: e-book 'Grip op geluk', zorgverzekeraar VGZ)
 

Muzieklessen SMK  

Er is weer een nieuwe online muziekles beschikbaar van de SMK. Je kunt het lesmateriaal hier downloaden: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6, groep 7-8