Achtergrond header

Bestuursjournaal voor medewerkers, nummer 26 schooljaar 2020-2021

Belangrijke data

Onderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende online bijeenkomst om je aan te melden!

 Datum

 Tijd                           

 Gastspreker(s)              

  Onderwerp

 17-3-2021 

 13.30 tot 15.00 uur

 Prof.dr. Erik Scherder
 (externe spreker)

 Onderwijscafé Vitaliteit

 14-4-2021  Start: 16.00 uur  Agressietrainers Nederland

 Agressietraining

 22-4-2021  18.45 uur tot 21.15 uur  n.v.t. 

 Thema-avond GMR

 2-6-2021

 13.00 tot 15.00 uur

 Prof. Gert Biesta
 (externe spreker)

 Onderwijscafé Burgerschap
 (aanmelden is nog niet mogelijk, volgt z.s.m.)

 7-7-2021

 13.15 tot 15.00uur

 Marcel Schmeier
 (externe spreker)

 
 Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs
 

 

 

Medewerkerstevredenheidonderzoek 2021 is van start gegaan!
 

Gisteren is het MOVARE medewerkerstevredenheidonderzoek van start gegaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onze onderzoekspartner Effectory, net zoals bij het voorgaande medewerkerstevredenheidonderzoek. Je hebt in jouw mailbox een persoonlijke uitnodiging ontvangen met daarin een directe link naar de online vragenlijst. Jouw feedback is voor ons essentieel, want alleen samen kunnen we een fijne werkomgeving creëren, voor jezelf en je collega’s. Doe daarom mee met het medewerkerstevredenheidonderzoek en geef je mening en tips voor verbetering, zodat we met zijn allen vooruit kunnen. Meedoen kan tot en met vrijdag 2 april!

Vragen?
Wil je meer weten over het onderzoek of over jouw anonimiteit? Of heb je onverhoopt de uitnodiging voor het MTO niet gekregen? Deze en andere vragen over het onderzoek kun je stellen via de online helpdesk van Effectory.


Vakantierooster schooljaar 2021-2022Het vastgestelde vakantierooster voor het schooljaar 2021-2022 is beschikbaar. Je vindt dit rooster ook op de MOVARE-website en op MIJN MOVARE (intranet - nieuwsberichten).
 

Agressietraining op 14 april a.s.

Op 14 april aanstaande vindt er weer een Agressietraining plaats voor onze medewerkers, verzorgd door de agressietrainers Nederland. Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze training online via Teams plaatsvinden. Mochten de maatregelen op termijn worden versoepeld, dan zal de training alsnog omgezet worden naar een fysieke bijeenkomst. Doel/opzet van de agressietraining is om effectief en professioneel om te leren gaan met grensoverschrijdend gedrag en verbale agressie van kinderen en/of ouders. Tijdens de training zal er ook aandacht zijn voor actuele corona-gerelateerde agressie.

Wil jij deelnemen? Meld je dan voor 1 april a.s. aan via deze link (InSite). Hier vind je ook meer informatie over de inhoud van de training.


Loopbaanontwikkeling 2021

Start sollicitatieprocedure op 22 maart
Medewerkers met een vast dienstverband bij MOVARE kunnen van 22 maart t/m 2 april 2021 solliciteren op de gepubliceerde vacatures.  

Terugblik op MOVARE Loopbaanevent 2021
Afgelopen woensdag, 10 maart, was het dan eindelijk zover: het MOVARE Loopbaanevent 2021. Met 36 deelnemers, 10 scholen en 2 inspiratiesessies kunnen we, ondanks deze bijzondere tijd, terug kijken op een geslaagde middag. Er werden inspirerende sessies gegeven met passie en bevlogenheid, waarin medewerkers een beter beeld hebben gekregen van zichzelf en van de eigen loopbaan. Het gaf vooral een opening naar een mogelijke vervolgstap.  Naast deze sessies werd er kennisgemaakt met de scholen waarin met veel enthousiasme de school op de kaart werd gezet.

Heb jij deelgenomen aan het event en heb je toch nog vragen?  Neem dan vrijblijvend contact op met de P&O-adviseur van jouw school. Ook ontvangen wij graag tips en tops van jou als deelnemer over het event. Want leren doen we met en van elkaar!  Middels deze weg danken wij alle scholen en deelnemers voor hun enthousiasme. 

 

REMINDER: Netwerkbijeenkomst STEAM op 24 maart

Op woensdag 24 maart a.s. organiseert de projectgroep STEAM van 15.00 uur tot 16.00 uur een eerste netwerkbijeenkomst rondom STEAM binnen MOVARE. De bijeenkomst is bestemd voor Techniek- en ICT- coördinatoren, directeuren en andere geïnteresseerden. De thema’s die tijdens de bijeenkomst centraal staan, zijn STEAM Limburg, Techniekcollege Heerlen en digitale geletterdheid. De bijeenkomst vindt plaats via TEAMS. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Lars Goertzen: lars.goertzen@movare.nl
 

Introductie: de ‘Ommetje’ app

MOVARE zet in op Vitaliteit. Een van de onderdelen van Vitaliteit is fit zijn en bewegen. Wist je bijvoorbeeld dat wandelen je hersenen gezond houdt? Elke dag een wandeling maken, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit.

De ‘Ommetje’ app
Daarom lanceren wij als MOVARE de app ‘Ommetje’. Woensdag tijdens het onderwijscafé met Erik Scherder (mede-ontwikkelaar) wordt ‘Ommetje’ officieel gelanceerd. In deze app kun je met je collega’s een eigen wandelcompetitie starten of een uitdaging aangaan tegen de rest. Hierdoor kun je op een leuke manier samen wandelen (zelfs zonder dat je op de dezelfde locatie bent). Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken.

Doe mee met ‘Ommetje’

Onderstaand vind je de code om mee te doen en de link om de app Ommetje gratis te installeren:
► Gebruik de code ANPHW. Dan doe je mee bij Onderwijsstichting MOVARE.
► Download de app via deze link .

Nodig ook al je collega’s uit om mee te doen aan Ommetje!


Online muzieklessen SMK

Er is weer een nieuwe online muziekles beschikbaar van de SMK. Je kunt het lesmateriaal hier downloaden: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6, groep 7-8
Het lesmateriaal van les 1 (pilot) en les 2 is ook nog steeds beschikbaar: videolessen  boekjes
 

Rubriek Vitaliteit en werkgeluk: wist je dat…? 
 

 

Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.  

Inmiddels zijn we al een tijdje op weg langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. De afgelopen weken zijn we meer te weten gekomen over de  ‘Geluksboosters’. Dit zijn tips, trucs, weetjes en technieken waarmee je in relatief weinig tijd zoveel mogelijk grip krijgt op jouw geluk. Vandaag staat het krijgen/geven van complimenten centraal.

Wist je dat het krijgen van een compliment je zelfbeeld versterkt en voor een korte, maar wel heerlijke, boost dopamine zorgt? Een compliment kan er bovendien voor zorgen dat zowel je prestaties als je sociale interacties verbeteren. Hier zorgt het stofje ‘dopamine’ voor. Het geeft niet alleen een fijn gevoel, maar zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren en je zelfverzekerder voelt.

Ook degene die het compliment geeft, heeft er baat bij. Met het geven van een compliment stimuleer je namelijk de aanmaak van zowel oxytocine als serotonine. Bovendien zorgt het voor een betere relatie met die andere persoon. Er is echter wel een belangrijke voorwaarde voor het gezondheidseffect: Een compliment maken, geeft alleen een boost als het oprecht, specifiek en inhoudelijk is. Als je een ‘like’ geeft op een post op Facebook of een oppervlakkige opmerking maakt zoals ‘leuk jasje’ is dat niet genoeg. Echt oprecht een goed compliment maken, doe je door iets persoonlijks te benoemen dat iemand heeft gedaan of een specifieke eigenschap van iemand te benoemen. En het allerbelangrijkste: zeg het alleen als je het ook echt meent!

Bedankbrief schrijven
Wil je jouw geluk een echte boost geven? Schrijf dan een bedankbrief. De bedankbrief is een handgeschreven brief aan iemand die jouw leven op een positieve manier heeft veranderd.

Het werkt als volgt:
1. Denk aan iemand die in het verleden iets tegen je gezegd of voor je gedaan heeft dat jouw leven in positieve zin heeft veranderd en die je daar nog nooit echt goed voor bedankt hebt
2. Schrijf een brief van ongeveer 1 pagina waarin je je dankbaarheid uit. Beschrijf wat de betreffende persoon gedaan heeft en op welke manier dit jouw leven verrijkt heeft. Neem de tijd (dit kan enkele weken duren) om de brief net zo lang te herschrijven totdat hij precies verwoordt hoe jij je toen voelde en hoe je je nu voelt.
3. Bel de persoon op en zeg dat je graag langs wilt komen of nodig die persoon bij je thuis uit, maar vertel niet wat het doel is van de afspraak.
4. Lees de brief hardop voor, zonder onderbrekingen. Neem er de tijd voor en maak tussendoor steeds even oogcontact. Geef de ander na afloop de tijd om te reageren. Haal vervolgens samen herinneringen op aan de gebeurtenissen die ervoor zorgden dat deze persoon zoveel impact op je had.

Je denkt misschien “Waarom al die moeite voor een brief?” Uit onderzoeken van de vooruitstrevende psycholoog professor Seligman blijkt dat het schrijven en persoonlijk voorlezen van een bedankbrief sterke positieve gevoelens losmaakt. In vrijwel alle gevallen werd door beide partijen zowel gelachen als gehuild (van ontroering) en alle deelnemers gaven aan zich na afloop intens gelukkig te voelen. Wat echter nog de meeste indruk maakte, was dat de deelnemers zich ruim een maand na het voorlezen van de brief nog steeds gelukkiger en minder gestresst voelden dan daarvoor.


Koninklijke onderscheiding  voor John Thonen

Op maandag 8 maart heeft burgemeester Raymond Vlecken een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan John Thonen, voormalig directeur van bs. An d’r Put. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet aan het maatschappelijk leven in Landgraaf. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. John Thonen viert in 2021 zijn 25-jarig lidmaatschap bij VV de Geete. Hij is er bestuurder en lid. Ook maakte hij van 2015 tot 2019 als secretaris en 2e voorzitter deel uit van de organisatie van de SamenLoop voor Hoop Landgraaf. Daarnaast was hij tot 1 augustus 2015, 40 jaar werkzaam als leerkracht en directeur bij MOVARE. Als directeur plaatste hij de school midden in de samenleving en maakte hij zijn leerlingen actief bewust van het verenigingsleven. Lees hier het nieuwsbericht van de gemeente Landgraaf over deze Koninklijke onderscheiding.