Achtergrond header

Bestuursjournaal voor medewerkers, nummer 20 schooljaar 2020-2021

Gezocht: intern begeleider en leerkracht voor deelname aan kenniskring Kwaliteit



Wij zoeken een leerkracht en een intern begeleider die willen deelnemen aan de MOVARE kenniskring Kwaliteit. Heb jij interesse in allerlei zaken rondom (onderwijs)kwaliteit? Ben je in staat om vrij te denken, verdiep je je graag in kwaliteit en verantwoording? Werk je graag samen met andere professionals in het onderwijs en wil je je bovenschools inzetten? Dan ben je van harte welkom in de kenniskring ‘Kwaliteit’ van MOVARE.

Wij verkennen samen in onderwijsland, verdiepen ons specifiek in kennis over kwaliteit en bereiden op basis hiervan beleid voor op enkele strategische doelen van MOVARE. Heb je vragen of interesse? Neem dan nog deze week contact op met Janine Deckers, projectleider onderwijskwaliteit en voorzitter van de kenniskring Kwaliteit.

Contactpersoon: Janine Deckers, e-mail: janine.deckers@movare.nl
 

Terugblik onderwijscafé ‘Door lezen de wereld ontmoeten’



Op 20 januari vond het tweede onderwijscafé van dit schooljaar plaats. Ruim 80 collega’s hadden zich aangemeld voor de  bijeenkomst, die in het teken van lezen en meertaligheid stond. Drie gastsprekers gaven de deelnemers via Teams een kijkje in het offensief LEES van de Onderwijsraad (lees hier meer), een onderzoek over meertaligheid in relatie tot begrijpend lezen en de aanpak ‘Door lezen de wereld ontmoeten’. De bijeenkomst werd met een 8,2 beoordeeld. We zien dat steeds meer collega’s gebruik maken van de onderwijscafés om hun didactisch handelen te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. Mooi om te zien!

Een aantal reacties van deelnemers: ‘Inspirerend’‘Altijd leerzaam’ ,‘Nieuwe inzichten rondom Limburgstalige leerlingen’, ‘Mooi hoe wetenschap en praktijk gelinkt worden’, ‘Goede inhoud’ , ‘De moeite waard’. 

Bijeenkomst terugkijken
Uiteraard kun je het onderwijscafé weer terugkijken via deze link.

Presentaties/documenten
Hieronder delen we de presentaties van de organisatoren en de gastsprekers.

  • Presentatie Janine Deckers – MOVARE
  • Presentatie Karin Westerbeek – Onderwijsraad
  • Presentatie Leonie Cornips – Universiteit Maastricht en NL-Lab
  • Presentatie Linda Vaessen-Moonen – Trainer ‘Door lezen de wereld ontmoeten’

Ook delen we een set Organizers’ (Natuurlijk Leren). Bij de presentatie van Linda Vaessen-Moonen kwam aan bod dat advanced organizers goed gebruikt kunnen worden om teksten te analyseren, ze gaf ook een paar voorbeelden. Tenslotte delen we een blad met Taxonomie van Bloom voorbeeldvragen in lagere en hogere denkordes.  

Prijswinnaars
Vijf deelnemers hebben een papieren versie van het boek ‘Leer ze lezen’ gewonnen. De gelukkige winnaars zijn Mirelle Charlier, Janneke Bloemers-Klerks, Janet Scheijvens-Toussaint, Kim Essers en Vera Huisman-Scholten.  Op 27 januari a.s. komt dit boek ook gratis online beschikbaar op deze site.

Vragen?
Heb je vragen over dit onderwijscafé? Of wil je nog een keer in contact komen met een van de gastsprekers? Neem dan contact op met Janine Deckers, e-mail: janine.deckers@movare.nl
Tot slot herinneren we je graag aan de komende onderwijscafés:
- Onderwijscafé Vitaliteit, met gastspreker Erik Scherder, 17 maart 2021;
- Onderwijscafé Burgerschap, met gastspreker Gert Biesta, 2 juni 2021;
- Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs, met gastspreker Marcel Schmeier, 3 juli 2021.
 

Online voorlezen en auteursrechten



Deze maand vinden de nationale voorleesdagen plaats. Door de sluiting van de scholen wordt er op afstand voorgelezen aan de leerlingen. In verband met de auteursrechten is binnen de organisatie de vraag gerezen of het toegestaan is om tijdens een online les een boek voor te lezen.

De PO-Raad geeft op deze vraag een reactie in de veelgestelde vragen op haar website.

Zolang het voorlezen in de beslotenheid van de klas blijft, is het geen probleem om tijdens de online les een boek voor te lezen. Doe je dit echter op een YouTube-kanaal, dat voor iedereen toegankelijk is, dan is het niet toegestaan. Let wel: Bij het verzenden van filmpjes naar leerlingen en ouders/verzorgers dien je expliciet te vermelden dat deze filmpjes alleen gebruikt mogen worden voor het onderwijs aan de betreffende leerlingen. De filmpjes mogen niet aan derden ter beschikking gesteld worden.

Contactpersoon: Thei Iding, e-mail: thei.iding@movare.nl


Belangrijke data



Onderstaand zie je een overzicht van de data van de onderwijscafés en webinars die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende bijeenkomst om je aan te melden!

Datum Tijd Gastspreker(s) Onderwerp
 27-1-2021 13.30 tot 14.15 uur  Leander Versleijen/ Janine Deckers
 (interne sprekers)
 Webinar Opstellen uitstroomprofiel/schooladvies
 17-3-2021 13.30 tot 15.00 uur  Prof.dr. Erik Scherder
 (externe spreker)
 Onderwijscafé Vitaliteit
 2-6-2021 13.00 tot 15.00 uur  Prof. Gert Biesta
 (externe spreker)
 Onderwijscafé Burgerschap
 (aanmelden is nog niet mogelijk, volgt z.s.m.)
 7-7-2021 13.15 tot 15.00uur  Marcel Schmeier
 (externe spreker)
 Onderwijscafé Effectief rekenonderwijs
 



Rubriek Vitaliteit en werkgeluk: wist je dat…? 



Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.  

Vorige week heb je in deze rubriek kennis kunnen maken met positivi-tijd. Vanaf deze week nemen we je mee langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. Vandaag maken we een begin met de geluksstofjes endorfine en dopamine.  
 

Geluksstofjes

Geluksstofjes zijn hormonen en neurotransmitters die bepalen hoe (gelukkig) we ons voelen. Endorfine, dopamine, oxytocine, serotonine, GABA, melatonine en vitamine D zijn de belangrijkste. Als je lichaam veel van deze stofjes aanmaakt, voel je je prettig, gelukkig en ontspannen. Maakt je lichaam er maar weinig van aan, dan voel je je niet zo fijn, gespannen of zelfs (een beetje) depressief. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt doen om de aanmaak van deze stofjes te stimuleren.

Endorfine


Wist je dat de werking van endorfine vergelijkbaar is met morfine? Het maakt je lichaam minder gevoelig voor pijn en geeft je een gelukkig en ontspannen gevoel. Endorfine komt onder andere vrij bij lachen, vrijen, intensief sporten, bij heftige pijn, onder invloed van zonlicht en bij het volbrengen van kleine alledaagse taken.
Er zijn diverse manieren om op een gezonde manier het vrijkomen van endorfine  te stimuleren, zoals intensief sporten, buiten zijn, lachen, vrijen, acupunctuur en stevige massages.

Dopamine

Wist je dat dopamine voor focus zorgt en dat het vrijkomt bij dingen die je leuk of lekker vindt? Ook bij het zoeken naar en vinden van oplossingen en bij het behalen van grote en kleine doelen maakt je lichaam dopamine aan. Dopamine geeft een korte golf van genot, waardoor je het gedrag wilt herhalen. Bij een tekort van dit stofje kunnen gevoelens van angst en depressiviteit ontstaan.

Er zijn manieren om extra dopamine aan te maken, zoals bewegen, het opschrijven, uitvoeren en afvinken van taken of doelen, het plannen en doen van dingen waar je vrolijk van wordt, denkspelletjes doen (zoals woord- en legpuzzels), creatief bezig zijn (bijv. dansen, muziek maken, tekenen, schilderen, schrijven, knutselen), naar je favoriete muziek luisteren.

Een belangrijke bouwstof van dopamine is het aminozuur tyrosine. Het zit in voedingsmiddelen zoals avocado, cacao, haver, pinda’s, noten, kiwi, peulvruchten, pompoenpitten, sesamzaadjes en soja/tofu.

Volgende week komen de geluksstofjes oxytocine, serotonine en tryptofaan aan bod. 

 

Lesmateriaal muziekonderwijs



Er is weer nieuw lesmateriaal voor het muziekonderwijs beschikbaar. Download de lessen van deze week gemakkelijk via deze link
 

MOVARE shop (FiscFree) in 2020

Er werd afgelopen jaar flink ‘geshopt’ in de MOVARE-shop (FiscFree). Maar liefst 539 bestellingen werden er geplaatst, het gemiddelde belastingvoordeel per medewerker was 337 euro. Wat kochten we zoal? Hieronder vind je een top 9 van bestellingen uit de MOVARE-shop:       

1. Bol.com
2. Fitnessabonnement
3. Mobiele telefoons en abonnementen
4. Fiets
5. Computers/tablets   
6. Coolblue       
7. MOVARE vitaliteitsregeling       
8. Weekendje weg     
9. HelloFresh     

Wat is de MOVARE-shop ook alweer?
Speciaal als MOVARE-medewerker heb je gemiddeld 40% belastingvoordeel in de MOVARE-shop. Je kunt van allerlei producten (zie ook hierboven) mét belastingvoordeel aanschaffen via Mijn InSite via de button “MOVARE SHOP”. Als je op deze button klikt, kom je terecht bij het portaal van FiscFree. Via dit portaal maak je een persoonlijk account aan en kun je vervolgens jouw bestelling(en) via FiscFree indienen.



MOVARE-vitaliteitsregeling
Ook kun je via de MOVARE-SHOP gebruik maken van de MOVARE-vitaliteitsregeling. Hiermee kun je de kosten van bijvoorbeeld een yogacursus, een mindfulness training, een cursus ‘stoppen met roken’ of het lidmaatschap van je sportclub declareren. Natuurlijk ook mét belastingvoordeel!
Weet je nog niet hoe de MOVARE shop in zijn werk gaat? Kijk dan op MIJN MOVARE voor de uitleg, werkwijze en spelregels. Heb jij jouw bestelling al geplaatst?