Onderstaand zie je een overzicht van de data van de events/onderwijscafés die in de komende maanden plaatsvinden. Klik op de link van de betreffende online bijeenkomst om je aan te melden!
Datum |
Tijd |
Bijeenkomst - onderwerp |
Gastsprekers/ trainer |
16-6-2021 |
13.30 uur tot 15.00 uur |
Janine Deckers |
|
7-7-2021 |
13.15 uur tot 15.00uur |
Marcel Schmeier |
De inhoud van de onderwijscafés willen we nauw laten aansluiten bij wat jou bezighoudt én de praktijk van jouw klas of school. Daarom nodigen wij je van harte uit om mee te denken over de keuze van thema’s en sprekers voor onderwijscafés in het nieuwe schooljaar!
Terugblik
Dit schooljaar spraken we prof. Gino Camp van de Open Universiteit, collega Linda Vaessen van ‘Door lezen de wereld ontmoeten’ en prof. Gert Biesta over de pedagogische opdracht van de school. Ook hebben we een onderwijscafé gehad met prof. Erik Scherder over vitaliteit, niet te vergeten! Onderwijsadviseur Marcel Schmeier staat nog op de planning voor 7 juli met een sessie over rekenonderwijs.
Geef jouw voorkeur aan voor gastsprekers of onderwerpen
Jij kunt dus nu meedenken over nieuwe gastsprekers of onderwerpen! Vul dit eenvoudige formulier in en wellicht werken we, bij voldoende animo, jouw idee samen verder uit. De vragenlijst blijft tot 29 juni open voor jouw input. Laten we ook volgend schooljaar weer samen van en met elkaar leren!
We zien dat van veel medewerkers de privéadressen in ParnasSys staan. Dat is vanuit de AVG niet wenselijk. In hoe minder systemen persoonsgegevens staan, hoe beter. Voor ParnasSys is er daarnaast geen doelbinding, wat wil zeggen dat het voor ParnasSys geen noodzaak is om de privéadressen te kennen.
Naar aanleiding van het bovenstaande vragen wij je om jouw privéadres in ParnasSys voor de zomervakantie te wijzigen. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen via de werkwijze die hieronder wordt toegelicht.
Adresgegevens aanpassen
Voor het aanpassen van het privéadres zijn er twee opties:
1. Je voert in plaats van het privéadres het schooladres in;
2. Je vult de landcode 0000 in. Dan worden geen adresgegevens in ParnasSys gevraagd.
Werkwijze aanpassen adresgegevens
Lukt het onverhoopt niet om de adresgegevens aan te passen? Vraag dan hulp aan de ICT-collega van jouw school of jouw schooldirecteur. Alvast heel hartelijk dank voor jouw medewerking!
Contactpersoon: Muriël Giesen, e-mail: muriel.giesen@movare.nl
Op 2 juni stond ons onderwijscafé volledig in het teken van de gevolgen van de nieuwe wetgeving ‘Burgerschap in het PO’ voor het onderwijsaanbod op onze scholen. Ruim 60 deelnemers volgden de inspirerende presentatie van professor Gert Biesta (onderwijspedagoog en onderwijsfilosoof).
Hij legt een mooie relatie tussen de kenmerken van de nieuwe wet en de pedagogische opdracht van de school. En hij stond stil bij de rol van de school als oefenplaats, als leefgemeenschap voor onze kinderen en hun toekomstige rol als burger in de Nederlandse samenleving. Zijn stelling is dat we al heel veel doen op gebied van burgerschapsonderwijs maar dat we ons daar onvoldoende van bewust zijn.
Zijn jullie al bezig met het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs? Dan is het goed om de presentatie van Gert Biesta via deze link te bekijken.
Dit schooljaar werd bij bijna elke leerling die zijn schoolloopbaan afsluit bij MOVARE gelukkig weer een eindtoets afgenomen. 27 leerlingen (exclusief bs. de Werelddelen) hadden een wettelijke ontheffing. 5 leerlingen hiervan deden mee met de eindtoets en zijn naderhand door de school uit het systeem verwijderd.
Met de eindtoets kan een school en het bestuur haar eindresultaten analyseren op het gebied van lezen, rekenen en taalverzorging ten opzichte van eerdere jaren. Daarnaast niet onbelangrijk: de uitslag van de eindtoets kan leiden tot een bijstelling van het schooladvies. Dit schooljaar zagen we binnen MOVARE 40% heroverwegingen en daarvan uiteindelijk 10% bijgestelde adviezen. Om te vergelijken: eerdere jaren zagen we gemiddeld 5% bijstellingen. Toen de eindtoets in 2020 niet werd afgenomen zelfs 0%. Daarmee lijkt de eindtoets voor veel leerkrachten een twijfelverkleiner en voor veel leerlingen een kansvergroter in het VO en lijkt het in dit jaar extra waardevol.
Bijstelling als kansenvergroter
Van de 10% bijstellingen zien we de meeste bijstellingen bij schooladvies VMBO BL en VMBO TL. Bij VMBO BL werd meestal bijgesteld naar VMBO KL en bij VMBO TL werd meestal bijgesteld naar VMBO TL/HAVO. We zagen zelfs ook enkele PrO-leerlingen van wie het advies is bijgesteld na de eindtoets. Een ontwikkeling die ervan getuigt dat de eindtoets binnen onze stichting gezien kan worden als een kansvergroter en bij twijfel kan zorgen voor meer helderheid.
Dubbele adviezen
We zien in Ultimview geen gemiddelde toename van dubbele adviezen. Die lijken met 30% al een hele tijd stabiel binnen MOVARE-scholen. Dat wijst er misschien wel op dat MOVARE-scholen over het algemeen al vaker dubbele adviezen geven om kansen van leerlingen te vergroten in het VO.
Contactpersoon: Janine Deckers, e-mail: janine.deckers@movare.nl.
In oktober start een nieuwe editie van de ICC-cursus in Parkstad. Kun je hulp gebruiken bij het vertalen van de visie op cultuureducatie naar de praktijk? Of wil je jouw kennis en vaardigheden uitbreiden om cultuuronderwijs op jouw school optimaal vorm te geven, te stimuleren en te behouden? Dan is de ICC-cursus misschien iets voor jou.
Deelname is gratis bij een aanvraag voor deskundigheidsbevordering via Pit Cultuurwijzer. Kijk voor meer informatie in deze uitnodiging.
Contactpersoon: Bart Alofs, e-mail: bart.alofs@movare.nl
Vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers zijn speerpunten in het MOVARE-beleid. In de komende tijd gaan we onderzoeken hoe we Vitaliteit optimaal vorm gaan geven binnen MOVARE. In de tussentijd delen we via het bestuursjournaal berichten, fun facts en ‘wist-je-datjes’ over Vitaliteit met jou.
Inmiddels zijn we al een tijdje op weg langs diverse wetenschappelijk onderbouwde tips, weetjes en technieken voor meer grip op je geluk. De afgelopen maanden zijn we meer te weten gekomen over de ‘Geluksboosters’. Dit zijn tips, trucs, weetjes en technieken waarmee je in relatief weinig tijd zoveel mogelijk grip krijgt op jouw geluk. Vorige week hebben we het erover gehad dat het soms ook goed is om even ongelukkig te zijn.
Deze week zoomen we in op een trouwe gadget, die in soms zelden onze zijde verlaat: de smartphone. Heel handig voor als je iemand wil bellen, appen of de weg wil vinden. Maar wist je dat de mobiele telefoon ook een negatieve invloed op jou en je brein kan hebben? Onderzoek toont aan dat frequent gebruik van je smartphone negatief uitpakt voor jouw slaap, energie, stress en levensgeluk. Als je een week zonder telefoon bivakkeert, blijk je het leven ‘mooier, echter en intenser’ te ervaren.
Tips voor verminderd smartphonegebruik
Minder smartphonegebruik is dus beter. Maar is dit tegenwoordig nog wel realistisch? Helemaal zonder smartphone leven waarschijnlijk niet, maar je kunt wel de prikkels verminderen. Hoe? Lees de tips hieronder.
- Zet notificaties voor de meeste apps uit. Zo krijg je minder vaak een berichtje. Want zeg nou eerlijk: hoe vaak zijn de notificaties écht interessant?
- Verwijder apps die continue aandacht vragen (social media apps, games, nieuwe apps)
- Probeer ’s avonds je telefoon eens weg te leggen. Zeker voordat je gaat slapen is het goed om niet te veel meer op je telefoon te zitten. Lees eens een boek, doe een spelletje of maak een wandeling. Zo val je daarna rustiger in slaap.
- Maak tijdens afspraken met vrienden, familie of geliefden echt tijd voor elkaar en zet je telefoon op stil. Misschien even wennen, maar het levert je meer aandacht, rust en mooie momenten op.
Ook deze week weer nieuw lesmateriaal voor muziekonderwijs van de SMK. Je kunt de nieuwe muzieklessen hier downloaden: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6, groep 7-8.